SKR: Kommunernas roll glöms bort i klimatsamtalen  

Nationella klimatmötet Kommunernas roll lyser med sin frånvaro i regeringens nationella klimatmöte. Det anser Anna Heed, ordförande i Mora kommun och ledamot vid SKR.
– Mäktar inte kommunerna med, som många idag inte gör, kommer utvecklingen gå åt fel håll, säger hon till Miljö & Utveckling.

SKR: Kommunernas roll glöms bort i klimatsamtalen  
Foto: Emmy Westling.

Näringslivet och EU är klimatomställningens två stora hjältar. Så lyder det när Sveriges stadsminister Ulf Kristersson (M) inleder regeringens stora klimatmöte. Det är också näringslivet och EU som står i fokus under de nästkommande paneldiskussionerna. Bland de paneldeltagarna är det endast en kommunal representant. Majoriteten kommer från näringslivet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Det anser Anna Heed, ordförande för beredningen om tillväxt och regional utveckling vid SKR, är anmärkningsvärt.

– Klimatmötet är ett jättebra initiativ, men det kommunala perspektivet faller bort nästan helt. Det är väldigt märkligt, framför allt med tanke på att det är i kommunerna som den här omställningen sker, säger hon till Miljö & Utveckling.

Lyfter behovet av delat ansvar

Hon är själv på plats vid mötet och lyfter ämnet som en publikfråga. Utöver sitt uppdrag på SKR är hon också ordförande i Mora kommun där hon upplever att det finns stora problem med att ställa om.

– Samtidigt som vi har enorma möjligheter att växa och bidra till den gröna omställningen, har vi en väldigt besvärlig ekonomisk situation. Det sätter oss i en väldigt knepig sits. Det jag vill lyfta är att vi behöver dela på det här ansvaret och titta på vad staten kan bidra med, säger hon.

”Måste ligga ute med väldigt mycket pengar”

Hon nämner framför allt att det krävs finansiering och att staten i större utsträckning delar på ansvaret vad gäller exempelvis klimatanpassning.

– När vi gör våra investeringar ger det ofta inte återbetalning på lång tid då det kommer från skatten och är beroende på att det flyttar in fler människor i kommunen. Det innebär att vi måste ta stora risker och gör att vi måste ligga ute med väldigt mycket pengar inte har, säger Anna Heed.

Vidare säger hon att problemen märks av mer och mer, vilket hon tror är ett resultat av att omställningen gått snabbare än väntat. I samband med att regeringen också dragit ner på budgeten på bland annat naturvård säger hon att det blir en allt tuffare situation.

– Mäktar inte kommunerna med, som många idag inte gör, kommer utvecklingen gå åt fel håll. Att omställningen går snabbare än vad vi räknat med är bra, men då behöver man på nationell nivå kliva fram och hjälpa till med riskerna och investeringsbehovet som vi kommuner har, avslutar Anna Heed.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.