Det är den sista sammanställande och avslutande IPCC-rapporten som ska presenteras under dagen. Rapporten, den så kallade syntesrapporten, baseras på all kunskap som IPCC publicerat sedan 2014 och beskrivs som den hittills mest omfattande vetenskapliga utvärderingen av klimatkrisen.
Som IPCC redan konstaterat är klimatkrisen akut och vi måste hitta nya sätt att anpassa våra samhällen på en planet som blir allt varmare.
Det är fortfarande möjligt att nå 1,5-gradersmålet i Parisavtalet, men för att klara det pekar krävs det transformativa förnedringar, konstaterar klimatpanelen. Samtidigt går verkligheten i motsatt riktning, med ökade utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser.
”Grundläggande dokument”
Då den rapport som presenteras under dagen baseras på det som IPCC redan konstaterat, väntas budskapet se liknande ut – och det är inte någon ny information som presenteras.
Men när IPCC öppnade sitt möta förra veckan poängterade IPCC-chefen Hoesung Lee att rapporten kommer att bli ett ”grundläggande dokument för att forma klimatarbetet under resten av detta avgörande årtionde”.
Miljöprofessorn om klimatrapporten
Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, säger till SVT att han väntar sig att se både bakslag och ljusglimtar i månadagens rapport. Samtidigt som han menar att fönstret för att klara av 1,5 gradsmålet håller på att stängas, ser han att utvecklingen mot en mer hållbar framtid går snabbt framåt.
– Förnybar energi rusar fram exponentiellt, blir billigare och kan leverera i den skala som krävs. Vi ser mer och mer belägg för att en fossilfri framtid är mycket mer spännande, avancerad, modern, hälsosam, fredligare och mera stabil.
På måndag klockan två väntas IPCC presentera den sista och avslutande delen av sin sjätte huvudrapport.