Sinande oljereserver ger industrin guldläge

Det är bara en tidsfråga innan det blir en ren och skär nödvändighet för tillverkningsindustrin att övergå till förnyelsebara råvaror. Detta ger svensk industri guldläge framöver, enligt svenska forskare.

Olja är fortfarande det vanligaste råmaterialet för att göra plaster, färger, hygienprodukter, lim, lacker och kemikalier. Trots att oljan troligtvis inte räcker särskilt många decennier framöver går omställningen till att börja tillverka produkterna från förnyelsebara råvaror trögt.

Samtidigt gör situationen att svensk industri har en gyllene chans att skaffa sig konkurrensfördelar. I Sverige finns nämligen något så ovanligt som både god tillgång till skog och andra naturresurser och hög vetenskaplig kompetens inom bioteknik-området.

Det menar en grupp lundaforskare som därför ordnar en konferens i ämnet under nästa vecka.

–  Vi vill visa på att det här med industriell bioteknik, som vi kallar forskningsområdet för att optimera användningen av förnyelsebara råvaror, inte är särskilt svårt. Det tror många. Men med ganska enkla medel kan man komma ganska långt, menar Rajni Hatti-Kaul, professor i Bioteknik vid Lunds Tekniska Högskola.

Konferensen ”Industrial Biotechnology – A platform for sustainable growth in Sweden” går av stapeln i Lund den 8 – 9 november. Här kommer man att presentera goda exempel och den senaste forskningen inom området för företag och andra intresserade.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.