Samarbete ska göra att hushållens frigolit kan återvinnas

Cirkulär ekonomi Frigolit har hittills inte gått att återvinna via den vanliga förpackningsinsamlingen. Men nu har förpackningsbolaget Bewi gått samman med Svensk Plaståtervinning för att ändra på den saken. 2023 ska hushållens använda frigolit kunna omvandlas till ny.

Samarbete ska göra att hushållens frigolit kan återvinnas
Hushållens frigolit ska kunna återvinnas. Foto: Bewi

I ett nytt samarbete vill Svensk Plaståtervinning och förpackningsbolaget Bewi kunna återvinna frigolit (EPS) som lämnas i förpackningsinsamlingen. Det handlar dels om att den nya sorteringsanläggning som byggs i Motala ska kunna sortera ut frigolit, dels om att Bewi tar emot frigoliten och gör nya förpackningar av den.

– Vi är mycket stolta över samarbetet med Svensk Plaståtervinning. I Bewi är vi fast beslutna om att leda förändringen till en cirkulär ekonomi för vår industri – och detta är ett viktigt steg i rätt riktning. Det tar oss också närmre vårt återvinningsmål för EPS på 60 000 ton om året, säger Henrik Ekvall, Bewi, i ett pressmeddelande.

Vill bli 100 procent cirkulära

Företaget, som har som mål att bli 100 procent cirkulära inom fem år, har redan fått igång återvinning av frigolit från bland annat bygg- och fiskbranscherna. Konsumentförpackningarna förväntas bidra med mellan 1 000 och 3 000 ton material per år.

Som läget är idag kommer det återvunna materialet inte att få användas i kontakt med livsmedel, men detta är målet på lite längre sikt.

Mer återvinning förenklar

Svensk Plaståtervinning, som när den nya sorteringsanläggningen står klar år 2023 kommer att kunna sortera upp till 12 olika fraktioner av plast, menar att detta gör det enklare för producenterna.

– Det här är väldigt bra för alla våra kunder med producentansvar som sätter plastförpackningar på marknaden. Det blir enklare för dem att välja återvinningsbar plast till förpackningarna, och de får därmed också bättre förutsättningar att själva nå sina återvinningsmål, säger Rickard Jansson, utvecklingsingenjör på Svensk Plaståtervinning, i ett pressmeddelande.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.