Naturvårdsverket lämnar nu ett förslag på ett nytt avallsförebyggande program. Programmet, som går under namnet ”Sverige, tänk efter – före!” ska bidra till att Sverige minskar mängden avfall och utvecklas snabbare mot en cirkulär ekonomi.
Lista: Så vill Naturvårdsverket förebygga avfallet
Cirkulär ekonomi Naturvårdsverket lämnar nu ett nytt program för att förebygga avfall. Här är programmets huvudsakliga förslag.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
”För att stimulera omställningen till en resurseffektiv och cirkulär ekonomi behöver produkter redan från början designas för lång livslängd. För att nå giftfria kretslopp behöver särskilt farliga ämnen fasas ut och farliga ämnen ersättas med mindre farliga alternativ när så är möjligt. Nya hållbara affärsmodeller behöver utvecklas som stimulerar resurssmart användning och förlänger livslängden”, skriver myndigheten i en kommentar.
Fakta:
Naturvårdsverkets huvudsakliga förslag
Åtgärder för myndigheter.
– Naturvårdsverket samverkar med Boverket, Kemikalieinspektionen, Upphandlingsmyndigheten och Trafikverket för att utvekckla och sprida vägledning avseende gällande lagstiftning om bygg- och rivningsavfall.
– Boverket utvecklar målgruppsanpassad vägledning kring Plan- och bygglagen (PBL), säkerställer att eventuella gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan beaktar klimatnyttan av återbruk samt deltar i utredning av hur kvalitetskrav och typgodkännande kan säkerställas vid återanvändning av byggvaror. Myndigheten utreder ocklså digitaliseringens möjligheter att underlätta återbruk.
– Upphandlingsmyndigheten erbjuder stöd för upphandling av bygg- och anläggningsverksamhet som bidrar till att förebygga avfall samt främja ökat återbruk.
– Kommuner och länsstyrelser inkluderar masshanteringsplaner som en del i kommunernas avfallsplaner.
Sektorspecifika åtgärder
– Branschorganisationer håller sin sektors riktlinjer uppdaterade med tydliga krav på förebyggande och återanvändning.
– I byggsektorn kartlägger Boverket återanvändning och återvinning samt föreslår åtgärder för att främja cirkulärt byggande och ställer krav på inventeringar av byggnader inför rivningar med avseende på material lämpat för återanvändning. Aktörer ställer krav vid bygg- och rivningsentreprenader på att följa materialinventeringen och använda återbrukade produkter.
– I livsmedelssektorn ökar samarbetet för minskat matsvinn, SAMS, genom frivilliga branschöverenskommelser. Branschen identifierar och arbetar för att minska livsmedelsavfall och livsmedelsförluster. Offentliga myndigheter kan stödjer både producenter och konsumenter med information och vägledning.
– I marinsektorn ökas samverkan inom HELCOM och OSPAR för att minska marint skräp och mikroplaster. Myndigheter genomför informationskampanjer om skräp i den marina miljön.
– I textilsektorn fortsätter dialogen för en hållbar textil värdekedja och spridningen av kunskap om textiliers påverkan på miljö och hälsa.
Specifika åtgärder
– Gällande förpackningar uppmanas alla branscher att undvika onödig användning och minska användningen av engångsprodukter. Förpackningsbranschen uppmanas att öka återanvändning och skapa effektivare återbruksprocesser. Här föreslås också ett arbete för en optimal livslängd för plastprodukter och substitution till material med lägre miljöbelastning.
– Gällande elektronik uppmanas alla branscher att efterlevna av EU:s förslag om ekodesign och att branschen arbetar för förlängd teknisk livslängd och förbättrad möjlighet till reparation av elektronik.
Programmet går nu ut på remiss och alla som vill kan lämna synpunkter på förslagen senast den 31 augusti.