Så vet du om du säljer olagligt avverkat trä

Skog En stor andel av tropiska träslag som säljs i Sverige, kan ha avverkats olagligt. Det visar ny forskning som även presenterar verktyg för att bekämpa den illegala trädfällningen.

Så vet du om du säljer olagligt avverkat trä
Ipê används ofta för att bygga exklusiva trädäck. Foto: Adobe stock.

Det tropiska träslaget ipê är populärt för att bygga exklusiva trädäck, och i Europa och Nordamerika har efterfrågan på materialet ökat kraftigt. Nu visar en ny Chalmers-studie

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

att över 75 procent av det ipê-trä som kommer från huvudproduktionsområdet i Brasilien kan ha avverkats olagligt.

– Studien avslöjar var i kedjan de största riskerna finns. Den kan bli ett verktyg för att motverka den illegala avverkningen, säger Caroline S.S. Franca, doktorand på Chalmers, i en kommentar.

I Brasilien, där 96 procent av allt ipê kommer ifrån, har exportvolymen ökat med mer än 76 procent under det senaste decenniet. Denna ökning medför en högre risk för olaglig avverkning. I november 2022 inkluderades också ipê på Cites lista över hotade arter som är utsatta för överutnyttjande på grund av internationell handel.

– Vissa produkter från regnskogen är mer värdefulla och därför mer utsatta för illegal avverkning. Ipê återfinns på toppen av den listan. Samtidigt växer ipê-träd långsamt, vilket gör att återväxten tar lång tid. Risken för utrotning är påtaglig, och idag finns inga säkra siffror på mängden återstående träd och vilken skada på beståndet som redan är gjord, säger Caroline S.S. Franca.

I studien, där Caroline S.S. Franca är huvudförfattaren, har forskarna analyserat omfattande datamängder för att identifiera de specifika platserna i försörjningskedjorna där det finns påtagliga risker för olaglig avverkning.

Resultaten visar att mer än 75 procent av allt ipê som kommer från delstaten Pará, den största producenten av detta träslag i Brasilien och en huvudkälla för export, under perioden 2009-2019 tros ha avverkats olagligt.

Så undviker du olagligt avverkat trä

Caroline S.S. Franca påpekar att det finns en certifiering, känd som FSC (Forest Stewardship Council), som kan tjäna som en riktlinje för konsumenter som vill undvika att köpa virke som inte är hållbart eller som avverkats olagligt. Men oavsett om träet har en FSC-certifiering eller inte, understryker hon vikten av att alltid ställa några grundläggande frågor innan man köper tropiska trädslag.

– Var exakt kommer virket ifrån? Finns dokumentation på virkets ursprung och väg genom produktionskedjan? Som konsument har du större möjlighet att fatta ett välgrundat beslut om du får svar på de frågorna, avslutar hon.

Mer om

FSC-certifiering av virke

FSC, Forest Stewardship Council, arbetar för att världens skogar ska brukas mer hållbart. Med FSC-kontrollerat virke begränsas risken att virket kommer från oacceptabla källor, till exempel olagligt avverkat virke eller virke från skogar med hotade höga bevarandevärden.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.