Så undviker du att förvandlas till en miljöbov under semestern

Klimat Miljö & Utveckling listar sju tips på hur du kan skapa en hållbarare semester. Häng med!

Så undviker du att förvandlas till en miljöbov under semestern
Pixabay

1. Tänk digitalt

Tycker du om att läsa böcker under semestern? Prova att läsa eller lyssna på böckerna digitalt hos någon av de största e-bokapparna Storytel, Bookbeat eller Nextory. Under sommaren brukar de även ha extra bra prova-på erbjudanden. Utbudet är stort och klimatet kommer tacka dig!

2. Skippa plasten

Plast är det vanligaste skräpet i alla världens hav, enligt Håll Sverige Rent. Tänk på att den plast du använder en solig dag på stranden blir kvar i hundratals år om den hamnar i havet. Så skippa plasten på stranden eller glöm inte att slänga den när du solbadat klart.

3. Res med tåg

På klimatsmartsemester.se kan du klimatberäkna din semester. En mätare visar tydligt hur stor mängd koldioxid din resa kommer släppa ut. Några tips på resor från klimatsmartsemester.se:

  • Venedig med nattåg. Ta dig till Venedig med ÖBB:s nattåg och njut sedan att det italienska paradiset.
  • Lugn resa till Lofoten. Ta nattåget upp till Narvik och njut av en plats där fjällen möter oceanen.
  • Köpenhamn på cykel. På Öresundståget mot Köpenhamn kan du ta med dig cykeln ombord – sedan är det bara att ge sig ut för att upptäcka staden.

4. Tid för att prova på

När lugnet lagt sig och energin kommer tillbaka, brukar så också kreativiteten göra det. Varför inte prova på att laga några nya rätter? Införa några vegetariska alternativ? Då är startsträckan inte lika stor när du kommer tillbaka till vardagen.

5. Övergrilla inte

För många hör grillningen till sommaren. För att göra matlagningen lite mer klimatsmart kan du undvika att dra igång grillen med tändvätska. En elgrill är miljövänligare och dessutom säkrare.

6. Sänk farten

Kör inte för fort med bilen. Hastighetsöverskridanden beräknas orsaka extra utsläpp av 700 000 ton koldioxid per år. Växla upp snabbt och kör alltid på högsta möjliga växel. Kör med jämnt gaspådrag och god framförhållning så slipper du bromsa och förlora rörelseenergi. Undvik tomgångskörning.

7.  Tänk på båtmotorn

Gör dig av med miljökatastrofen 2-taktsmotorn till fritidsbåten och byt till 4-takt. Behåller du tvåtaktaren ska du köra den på alkylatbensin.

Läs mer: Topp 10: Sveriges bästa platser för solenergi

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.