Så skapar vi cirkulära flöden av kritiska metaller och mineraler

Cirkulär ekonomi För att klara omställningen till ett fossilfritt samhälle krävs stora mängder kritiska metaller och mineraler. Att skapa cirkulära flöden är centralt för att klara utmaningen – men dagens lagstiftning sätter stopp. Det konstaterar IVA i en ny rapport som föreslår åtgärder för att komma runt problemet.

Så skapar vi cirkulära flöden av kritiska metaller och mineraler
Kritiska metaller och mineraler behövs bland annat till solceller. Foto: Adobe Stock.

För att klara klimatmålen behöver vi använda mer förnybar energi. Och för att använda mer förnybar energi behöver vi mer metaller och mineraler till vindkraftverk, elbilar, solceller och mycket mer.

Det kan vi enkelt ordna genom att skapa cirkulära flöden där vi materialåtervinner de metaller och mineraler som finns i använda produkter. Men dagens regelverk sätter stopp för det, vilket bromsar den gröna omställningen. Det konstaterar Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien IVA, i en ny rapport.

– Synen på avfall behöver förändras. Vi behöver regelverk där använda produkter och avfall ses som en värdefull resurs, säger Mikael Dahlgren, IVA-ledamot och ordförande för arbetsgruppen i en kommentar.

”Behöver bli mer lönsamt”

Rapporten identifierar orsaker till problemet och föreslår åtgärder för att komma runt det. Bland annat lyfter den det saknas möjligheter att få till en mer kostnadseffektiv materialåtervinning, vilket leder till att viktiga metaller och mineraler går till förbränning.

– Det behöver bli mer lönsamt för producenter att satsa på en design som underlättar cirkularitet. Detta är en av flera viktiga åtgärder som behöver komma på plats för att öka materialåtervinning av kritiska metaller och mineral, säger Mikael Dahlgren.

Föreslår satsning på forskning

Även brisen på kunskap är ett område som rapporten lyfter som ett problem, och därmed föreslår satsningar på mer forskning och innovation.

– Vi behöver satsa mer på forskning, innovation och ny teknik för att utveckla en fungerande återvinning av kritiska metaller och mineral. Dessutom måste vi bli bättre på att förbättra spårningen av materialflöden genom digitalisering och bättre datainsamling. Vi har helt enkelt för lite kunskap om sekundära materialflöden idag, säger Mikael Dahlgren.

Deponiskatten lyfts som ett problem

Miljöbolaget Ragn-Sells har deltagit i arbetet med rapporten. Bolagets forsknings- och utvecklingschef Anders Kihl lyfter behovet av att se över den svenska deponiskatten som han menar hindrar återvinning av metaller i deponerat avfall.

− Sverige och EU är beroende av att importera många nyckelråvaror från länder som Kina, vilket innebär en enorm strategisk risk. Små förändringar i marknadsförutsättningarna kan ändra på det, och deponiskatten är ett tydligt exempel på var Sverige kan börja, säger Anders Kihl.

Fakta

3 förslag för att öka cirkuleringen av av kritiska metaller och mineraler

1. Stimulera materialåtervinning av kritiska metaller och mineral genom att:

  • införa styrmedel inom EU så att både efterfrågan och tillgång på återvunnet material ökar.
  • satsa på standardiseringsarbete, i etablerade industriella forum, för att främja cirkulära flöden. Det behövs exempelvis materialstandarder som både förädlings- och återvinningsbranscherna kan förhålla sig till.
  • förändra synen på avfall så att det behandlas som en värdefull resurs och säkerställ att detta återspeglas i harmoniserade regelverk inom EU.
  • underlätta för återvinningsbolag inom EU att samla större volymer avfall och återvinna från deponier.

2. Förenkla återanvändning och återtillverkning genom att exempelvis:

  • ta bort Sveriges kemikalieskatt på importerad begagnad elektronik.
  • ställa krav på reparerbarhet för fler produkter inom EU och på mer cirkularitet i offentliga upphandlingar i Sverige.
  • utreda olika sätt att minska kostnaderna för företag som förlänger livslängden på produkter.

3. Stöd utveckling och samverkan genom att:

  • satsa på utbildning, forskning och innovation inom bland annat cirkulär design, cirkulära affärsmodeller, tekniker för demontering/separering, nya materialåtervinningstekniker och spårbarhet genom värdekedjan över tid.
  • skapa nya och behålla befintliga arenor för samverkan mellan olika aktörer inom industri, akademi och politik.
  • ge stöd till pilotanläggningar och implementering av nya affärsmodeller och processer som möjliggör cirkulära flöden av produkter och kritiska råvaror. 

Källa: IVA

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.