Så arbetar Arla för fossilfri mjölkproduktion

KLIMATMÅL Arlas mjölkanläggning i Vimmerby ska bli helt fossilfri – och samtidigt minska energiförbrukningen med 40 procent.
– Detta tar oss närmare vårt mål att bli av med fossila bränslen och nå våra klimatmål, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla Foods, till Miljö & Utveckling.

Så arbetar Arla för fossilfri mjölkproduktion
Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla Foods.

Bondeägda Arla i Vimmerby blir fossilfritt. Tillsammans med energibolaget Adven har anläggningen också effektiviserat sin energianvändning och minskat den med 40 procent. Samtidigt kan anläggningen nu öka sin kapacitet – utan att bygga ut.

– Detta tar oss närmare vårt mål att bli av med fossila bränslen och nå våra vetenskapsbaserade klimatmål. Dessutom sparar vi pengar – och det är alltid bra när investeringar ger ekonomisk nytta, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla Foods, till Miljö & Utveckling.

Att spara vatten och att effektivisera energisystemet har länge stått högt på mjölkböndernas lista över vad Arla ska prioritera. Några mejerier är redan fossilfria, till exempel färskmjölksmejeriet i Stockholm. De energislukande mjölkpulveranläggningarna har varit svårare, men Visby lyckades 2021.

– Anläggningen i Visby blev fossilfri när vi installerade en biobränslepanna. Vi har även andra anläggningar som är fossilfria, som vårt mejeri i Kallhäll som producerar färsk mjölk. Totalt har vi elva mejerier i Sverige som specialiserar sig på olika typer av produktion, säger Victoria Olsson.

Året 2021 markerade även starten på ett samarbete mellan Arla och Adven med målet att göra den större anläggningen i Vimmerby helt fri från fossila bränslen. Nu är den sista pusselbiten på plats i Vimmerbys nya energisystem.

Större kapacitet – mindre energi

Effektiviseringen i Vimmerby är Arlas största enskilda energibesparing hittills. Förbrukningen sjunker med 40 procent – en besparing med cirka 50 000 megawattimmar per år. Det motsvarar energin som hela Arlas mejeri i Götene använder under ett år.

Är alla anläggningar fossilfria?

– Nej, det är några kvar. Vi köper förnybar el, men ibland är det utmanande att säkerställa fossilfri fjärrvärme. Ett exempel är vårt mejeri i Linköping, där vi aktivt arbetar med att hitta lösningar för att kunna använda fossilfri fjärrvärme. På vissa anläggningar använder vi fortfarande olja som backup eller vid hög produktion. För att bli helt fossilfria på dessa platser måste vi byta ut oljan mot HVO eller RME, avslutar Victoria Olsson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste