Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Så ska miljöexporten lyfta

En större hemmamarknad behövs för att lyfta svensk miljöteknikexport. Det skriver Tillväxtverket i en ny rapport.

Det behövs fler svenska referens- och demonstrationsanläggningar och en satsning på innovationsupphandling för få fart på de miljödrivna affärerna, enligt Tillväxtverket. De har tagit fram en serie faktafoldrar om möjligheter och hinder för små och medelstora företag på miljömarknaderna.

– Våra erfarenheter visar att små svenska företag som säljer varor och tjänster på miljöområdet efterfrågar ett stöd för att utveckla sina affärer och kunna skapa ett gemensamt erbjudande, säger Kristina Mårtensson, ansvarig för Tillväxtverkets program Miljödrivna marknader.

Hemmamarknad behövs

Viktiga faktorer som kan underlätta exporten av svenska systemlösningar är att det finns en hemmamarknad som kan fungera som ekonomisk bas för miljöföretagen och som referens för kunderna. Det behövs också större lokomotivföretag som drar det tunga lasset med att etablera kontakter med beställare i andra länder. Eftersom miljöbranschen i Sverige till stor del består av mindre företag är det inte många företag som själva kan ta på sig den rollen.

Under 2009-2010 driver Tillväxtverket ett program som riktar sig till små och medelstora miljöföretag som tillsammans vill utveckla sina affärer.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.