Användningen av biomassa står inför en utmaning – höga halter av oorganiska föreningar, särskilt kalium, som kan störa anläggningsdriften och orsaka dyra avbrott. Emil Thorin, doktorand vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik, har dock utvecklat en potentiell lösning. Han har skapat en anpassningsbar teknik som direkt upptäcker nyckelkaliumföreningar i högtemperaturprocesser, vid olika experimentella förhållanden.
Så ska laserteknik effektivisera omställningen till förnybart
Energi
Emil Thorin, forskare vid Umeå universitet, har utvecklat en optisk metod som han hävdar kommer leda till ökad bränsleflexibilitet samt bidra till mer hållbar energiproduktion.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Till exempel i små flammor i vårt laboratorium, men även i större, meterlånga reaktorer som representerar industriella anläggningar. Den nya tekniken är i nuläget den snabbaste och mest känsliga metoden för kvantifiering av kaliumföreningar i gasfasen och har tillhandahållit unika experimentella data, säger Emil Thorin, i en kommentar.
Genom användning av laserteknik kan forskare få en inblick i reaktioner som involverar kaliumföreningar extremt snabbt – en tidsskala av nanosekunder.
– Vi hoppas att vårt arbete kommer att bidra till en ökad förståelse av termisk omvandling av biomassa och leda till förbättrade numeriska modeller, processövervakning och styrning. Detta kommer att öka bränsleflexibiliteten och främja en mer hållbar energiproduktion, avslutar Emil Thorin.
Emil Thorins avhandling, med titeln ”Kvantitativ laserdiagnostik av kaliumföreningar i gasfas vid förbränning och förgasning av biomassa”, belyser forskningens framsteg inom förbränningsområdet och pekar samtidigt på behovet av ytterligare arbete när det gäller förgasningsprocessen, särskilt i situationer där syretillgången är begränsad.