Så ska AI och blockchain ge spårbar energi

Hållbarhetsredovisning Energi står för 73 procent av världens koldioxidutsläpp. Samtidigt är energi en av de minst spårbara produkterna i världen. Nu kan AI- och blockchain-teknik göra det möjligt att i detalj spåra energins ursprung, vilket öppnar väg för klimatredovisning som är trovärdig på riktigt.

Så ska AI och blockchain ge spårbar energi
Foto: Adobe Stock

IDAG ÄR DET både möjligt och lagligt för ett energibolag att hävda att elen som levereras kommer från solceller, trots att det är vinter och mitt i natten. Detta är möjligt på grund av att spårbarheten i energisystemet bygger på så kallade energicertifikat och ursprungsgarantier. Energicertifikat handlas på en marknad så att energiproducenter kan bevisa andelen förnybar energi i en övergripande energimix. Ursprungsgarantier är mer specifika och används för att bevisa ursprunget för en specifik mängd förnybar energi producerad vid en viss tidpunkt och plats.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

PROBLEMET MED URSPRUNGSGARANTIER är att de håller låg kvalitet och innehåller många felaktigheter, vilket sänker trovärdigheten i företagens hållbarhetsredovisningar. Nu kan dock framsteg inom AI- och blockchain-teknik förbättra spårbarheten avsevärt.

Ett företag som nu försöker hitta bättre sätt att spåra energi genom AI och blockchain är konsultföretaget Cognizant, med företag som Volvo Cars på sin kundlista. Adam Karnama är chef för företagets nordiska hållbarhetsrådgivning.

– Vi bygger IT-system som gör energicertifikaten spårbara. Det ger köparen möjlighet att timme för timme se exakt var energin de konsumerar kommer. Till exempel om den kommer från norra Sverige eller ett kraftverk i Portugal, säger han.

MARKNADEN FÖR energicertifikat tillåter i dag företag att samla på sig certifikat som de kan använda längre fram. Detta gör att företagens påståenden utsläpp ofta inte matchar verkligheten.

– Det här skapar trovärdighetsproblem och ökar risken för greenwash. Och det är just därför som vi ser ökade reglering och ökade konsumentkrav. Det krävs en ökad transparens och noggrannhet, och det är här AI och blockchain kan bidra.

Adam Karnama förklarar att AI gör det möjligt att koppla ihop den faktiska elförbrukningen med produktionen varje timme. Blockchain-teknik verifierar energicertifikaten genom att hämta data från platsen där energin skapas, följa dess väg till användningen för att slutligen lagra datan på ett säkert sätt.

– Blockchain använder en konsensusfunktion för att säkerställa att uppgifterna verifieras på ett säkert sätt. Med andra ord är blockchain där för att skapa förtroende, medan AI möjliggör kopplingen mellan din förbrukning och energiproduktionen.

FRÅGAN OM SPÅRBARHET av energi drivs allt hårdare av beslutsfattare, bland annat av EU-kommissionen i det senaste förnybarhetsdirektivet. Det är dock inte bara regelkrav som driver på företag att öka transparensen kring sin energianvändning.

– Allt fler slutkunder kräver i dag verklig transparens kring utsläpp och energianvändning. Konsumenter vill veta hur deras konsumtion påverkar klimatet, säger Adam Karnama.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.