En ny undersökning har kartlagt svenska EU-parlamentarikers syn på ett stort antal hållbarhetsfrågor. Här finns till exempel en nästan total uppslutning kring de globala målen för hållbar utveckling – Agenda 2030.
Så oeniga är Sveriges EU-parlamentariker om hållbarhet
EU Svenska EU-parlamentariker är nästan helt eniga kring vissa hållbarhetsfrågor – men helt oeniga kring andra.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
En annan fråga där det verkar råda konsensus bland de svenska EU-parlamentarikerna är jämställdhet. Här är de svenska parlamentarikerna enligt rapporten mer överens än parlamentarikerna från något annat land
Samtidigt finns det andra hållbarhetsfrågor som är tydliga vattendelare för de svenska parlamentarikerna. En fråga där det råder stor oenighet år till exempel miljö- och klimaträttvisa.
Den fråga som skiljer kanske skiljer de svenska parlamentarikerna åt mest handlar om företags ansvar för mänskliga rättigheter. Under de många omröstningar som parlamentet genomfört här de senaste åren har parlamentariker från Miljöpartiet och Vänsterpartiet oftast ställt sig bakom parlamentets resolutioner, medan parlamentariker från Moderaterna och Kristdemokraterna röstat emot. Parlamentariker från Liberalerna och Centern röstade för vissa av förslagen och emot andra.
En fråga som inte bara skiljer svenska parlamentariker och deras partier åt, utan också svenska parlamentariker från sina respektive partigrupper, är frågor om skogen. När EU-parlamentet till exempel röstade om minskad avskogning röstade parlamentarikerna från både Socialdemokraterna, Centern och Moderaterna mot den gemensamma linjen hos deras partigrupper.
Här ville Moderaterna och Centern begränsa ambitionerna i förslaget medan Miljöpartiet och Vänstern stöttade mer ambitiösa åtgärder medan Socialdemokraterna röstade för några av de mer ambitiösa delarna.