Så långt efter ligger ländernas klimatplaner Parisavtalet

Klimat Nästa år är det dags för världens länder att lämna in sina uppdaterade klimatplaner om hur de ska leva upp till Parisavtalet. I en ny analys konstaterar Energy Transitions Commission att planerna behöver skruvas åt ordentligt för att lyckas. Samtidigt uppmanar de till ökat samarbete mellan regeringar och industrin.

Så långt efter ligger ländernas klimatplaner Parisavtalet
Inför COP30 i Brasilien ska länderna skicka in uppdaterade nationella klimatplaner. Foto: Adobe Stock.

Nationally Determined Contributions, NDC 3.0. Så beskrivs de nationella klimatplanerna som ska lämnas in senast år 2025 inför COP 30. Planerna beskriver konkreta mål och åtgärder för utsläppsminskningar och uppdateras var femte år.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Nu har tankesmedjan Energy Transition Commission, ETC, analyserat de befintliga planerna och konstaterat att de nya planerna behöver vara mycket mer ambitiösa för att leva upp till åtagandena i Parisavtalet.

Det krävs för att leva upp till Parisavtalet

Analysen visar att de nuvarande NDC:erna endast kommer att minska de globala utsläppen av växthusgaser med 6 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år till 2035. För att hålla sig under 1,5 grader krävs en minskning med 23–30 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år till 2035, konstaterar ETC.

Att lyckas med 1,5 gradersmålet är med andra ord långt borta. Istället tittar ETC på utsikterna att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader och konstaterar att det är fyllt möjligt om åtagandena som gjordes vid COP28 återspeglas i kommande NDC:er.

”Ett av de viktigaste policydokumenten som tagits fram”

På så vis konstaterar ETC att den övergripande ambitionsnivån nästan skulle tredubblas jämfört med de befintliga planerna. Det skulle innebära att världen kan lyckas med att hålla den globala uppvärmningen till under 2 grader till 2035, genom en minskning med 18 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år till 2035.

– Nästa omgång av nationella klimatplaner – NDC 3.0 – kommer från början av nästa år att vara bland ett av de viktigaste policydokumenten som tagits fram hittills under detta århundrande, kommenterar Simon Stiell, som är verkställande sekreterare för FN:s klimatkonvention UNFCCC.

Vidare menar ETC att samarbete mellan industrin och regeringar är nyckeln för att driva på omställningen. Inför kommande NDC:er, alltså NDC 3.0, rekommenderar de:

  • Tydliga och detaljerade klimatplaner för genomförande och påskyndande av klimatåtgärder som stöds av en stark regeringspolitik.
  • Mätbara och heltäckande detaljerade mål för utsläppsminskningar. Dessa mål ska täcka alla sektorer och växthusgaser.
  • Investeringsbara planer, särskilt på tillväxtmarknader, som tydligt anger vilka investeringar och internationell klimatfinansiering som krävs för att uppnå uttalade mål.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste