Så kan företag motverka gängkriminaliteten

Social hållbarhet Vad kan näringslivet göra för att stötta ungdomar som dras in i gängkriminalitet? Vara dörröppnare, säger Evin Cetin, entreprenör och samhällsdebattör.
– Det borde vara ett rekryteringskrig om de här unga, säger hon.

Så kan företag motverka gängkriminaliteten
Evin Cetin. Foto: Pressbild

Gängkriminaliteten får konsekvenser för hela samhället. Även om det kan kännas svårt att som enskild göra något som spelar roll och som får färre unga att dras in i ett destruktivt och våldsamt liv, finns det flera saker man kan göra – särskilt som näringsidkare. Och poängen är att det kan gynna både dig och den du ger en chans, och dessutom samhället i stort.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Evin Cetin är jurist och har en bakgrund som politiskt aktiv inom Socialdemokraterna. Numera verkar hon som entreprenör och samhällsdebattör, och har tillsammans med journalisten Jens Liljestrand skrivit boken ”Mitt ibland oss” som kom förra året. I den skildras hennes nära möten med både offer och förövare i gängvåldet.

– Vi pratar ofta om det positiva, möjligheterna och chanserna i det här landet. Men det är annorlunda att växa upp i områden där det är segregerat, hög arbetslöshet, dåliga betyg. De kriminella grupperingarna är bra på att rekrytera i det vakuumet. Men det borde vara ett rekryteringskrig om de här unga, säger Evin Cetin.

Framtidens arbetskraft

Parallellt med det organiserade gängvåldet brottas samhället med både arbetslöshet och kompetensbrist. Och av dessa problem kan man göra gemensam sak och bidra till att utvecklingen går åt rätt håll, menar hon.

– 47 procent av befolkningen i Rinkeby är under 25 år. Den här unga befolkningen kan vara framtidens arbetskraft. I näringslivet är vi vana att jaga talanger, men jag tror att vi måste fundera på hur vi kan skapa talanger. 7 av 10 jobb sker via kontakter. Vi behöver skapa de kontakterna.

Evin Cetin är en av talarna på Pwc:s kunskapsdag och där handlar hennes framförande framförallt om en sak: att få någon att göra något som kan leda till förändring.

– Ungdomarna vet inte var näringslivet finns, men vi vet var de finns. Vi vet var det är högst arbetslöshet, vilka de särskilt utsatta områdena är, de sårbara idrottsklubbarna… Vi vet var det finns möjligheter att skapa talanger och rekrytera dem.

Evin Cetin berättar själv om hur det var en advokat som kom in på hennes pappas pizzeria i Bollnäs där hon jobbade extra som 15-åring och introducerade henne för yrket, och som trodde på henne.

– Han sa: Evin, jag tror att du skulle bli en bra advokat.

Många vill – få agerar

När hon håller föredrag inför företagsledare frågar hon ofta vem som vill vara med och knäcka gängkriminaliteten. Alla händer i luften. Men när hon frågar vem som är villig att anställa en person som begått ett brott och kommit ut ur kriminalitet är det få som räcker upp handen.

– Näringslivet kan vara med och ändra statistiken, hjälpa till att skapa framtidstro genom att medvetet och strategiskt försöka rekrytera och skapa talanger. Det finns mycket att vinna, särskilt i förtroende och lojalitet. Det går att skapa en väldigt god arbetstagare om man bara ger människor en chans.

Det handlar om ett samhällsengagemang från företagarna i form av social hållbarhet, som i längden får ekonomiska och hållbara effekter både för näringslivet och samhället.

– En del företag jag pratar med inser att de tar större ansvar när det kommer till social hållbarhet där de har verksamhet utomlands, till exempel i Indien. Men jag tror man glömmer bort verkligheten här i Sverige.

Hennes uppmaning är att ge någon en andra chans, och vara en dörröppnare för dem som inte har fått med sig rätt nycklar.

– Öppna en dörr till någon som du kanske inte känner, men som du vill ge en chans till ett första jobb, en första erfarenhet på sitt cv, kanske en andra chans. Hjälper man en enda person har man hjälpt det här samhället.

TIPS FRÅN EVIN CETIN

Var en dörröppnare – det kan du göra

  • Fokusera på den kommun du verkar i och inse vikten av det lokala engagemanget.
  • Ta kontakt med lokala aktörer, till exempel en högstadieskola i ett utsatt område, och ta initiativ till aktiviteter och samarbeten. Fundera på hur du kan vara med och göra skillnad där.
  • Det kan till exempel handla om att erbjuda praktikplats, att någon får vara lärjunge ett par timmar i veckan, extrajobb eller sommarjobb.
  • Tänk långsiktigt och bygg upp en relation över tid för att skapa framtidstro, förtroende och trygghet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.