Så fel har svenskarna om klimatomställningen

STUDIE Klimatomställningen har kommit längre, kostar mindre och har större potential än vad folk tror, visar en ny undersökning.

Så fel har svenskarna om klimatomställningen
Varannan person tror att klimatutsläppen ökat i Sverige sedan 1990, fastän de minskat med en tredjedel. Foto: Adobe Stock.

En ny undersökning avslöjar ett betydande kunskapsglapp bland allmänheten när det gäller klimatomställningen. Majoriteten av respondenterna tror att utsläppen i Sverige ökar, anser att teknikens potential är begränsad och upplever att konsumenterna måste betala ett högt pris för fossilfria produkter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Fossilfritt Sverige som är en del av Regeringskansliet. Undersökningen består av fjorton frågor som ställts i tre omgångar under 2023 och minst 1000 personer har svarat på samtliga frågor.

Resultatet visar att klimatomställningen har kommit längre än vad svenska folket tror. Bland annat svarar nio av tio att de tror batterier till fordon blivit upp till 53 procent billigare sedan 2010. Enligt beräkningar har de blivit 87 procent billigare, men det är det endast 10 procent som tror.

Vi har egentligen aldrig haft ett bättre läge att ställa om än just nu.

Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige

86 procent tror att en nybyggd lägenhet (80kvm) skulle kosta minst 100.000kr extra om den byggdes med fossilfritt cement. Enligt beräkningar skulle det bli ca 15.000kr dyrare men det är endast 13 procent som gissar på det alternativet.

– Det här kan förklara varför många verkar mer rädda för samhällsomställningen än klimatförändringarna. Det är ytterst allvarligt eftersom okunskapen i praktiken begränsar politikernas handlingsutrymme, säger Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige, i en kommentar.

Exempelvis tror varannan person (51 procent) att klimatutsläppen ökat i Sverige sedan 1990, fastän de minskat med en tredjedel. Något som bara 8 procent av befolkningen tror. De flesta tror även att det blir betydligt dyrare produkter när de producerats fossilfritt, än vad beräkningar visar.

Svante Axelsson säger att vi nu alla måste hjälpas åt att fylla kunskapsglappet. Att människor inte bara behöver insikt om klimatkrisen, utan lika mycket kunskap om all de lösningar och möjligheter som redan finns.

– Vi har egentligen aldrig haft ett bättre läge att ställa om än just nu, avslutar han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.