Så drabbas världsekonomin av den globala uppvärmningen

Klimat Den globala uppvärmningen innebär stora negativa konsekvenser för världsekonomin. Även om utsläppen av växthusgaser skulle minska drastiskt står världen inför en inkomstminskning på 19 procent fram till 2050. Det visar en stor studie om klimatförändringens effekter.

Så drabbas världsekonomin av den globala uppvärmningen
Klimatförändringens effekter slår hårt mot världsekonomin, visar en ny studie. Foto: Adobe Stock.

Studien, som forskare vid Postdam Institute for Climate står bakom, publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Nature, baseras på empiriska data från 1 600 regioner under de senaste 40 åren.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Totalt uppskattas de globala årliga skadorna till 38 biljoner dollar, med en intervall på 19–59 biljoner dollar år 2050. Skadorna beror enligt studien på stigande temperaturer, men också förändringar i nederbörd samt kraftiga temperaturvariationer. Om hänsyn även tas till andra väderextremer, som skogsbränder eller stormar, kan kostnaderna öka ytterligare konstaterar forskarna.

– Vår analys visar att klimatförändringarna kommer att orsaka enorma ekonomiska skador inom de närmaste 25 åren i nästan alla länder runt om i världen, även i högt utvecklade länder som Tyskland, Frankrike och USA, säger Leonie Wenz som ledde studien i en kommentar.

Kostnaderna är ett resultat av de klimatförändringar som i dag märks av. Forskarna menar att det visar på vikten av att snabba på arbetet med klimatanpassning, samt minska utsläppen ”drastiskt och omedelbart”. Om utsläppen inte minskar, uppskattar forskarna en inkomstminskning på 60 procent år 2100.

– Detta visar tydligt att det är mycket billigare att skydda vårt klimat än att inte göra det, och det är utan att ens beakta icke-ekonomiska effekter som förluster av liv eller biologisk mångfald, kommenterar Leonie Wenz.

Vidare visar studien att de länder som kommer att drabbas hårdast är de länder som är minst ansvariga för den globala uppvärmningen. Sydasien och Afrika är regioner som enligt studien kommer att drabbas hårdast, då det är regioner som redan tydligt märker av klimatförändringens effekter.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.