Så blev Vattenfall bäst i klassen på biologisk mångfald

Biologisk mångfald Vattenfall har två år i rad toppat Ecogains index för biologisk mångfald bland europeiska storbolag. Målstyrning, användning av drönare och AI-teknologi är några komponenter som vässar företagets miljöarbete.

Så blev Vattenfall bäst i klassen på biologisk mångfald
Foto: Adobe Stock.

Josefin Blanck, strategisk miljörådgivare på Vattenfall, berättar att frågan om naturskydd och biologisk mångfald är en central del av energibolagets miljöarbete.

– Inom Vattenfalls miljöarbete, som vi driver koncernövergripande, riktar vi in oss på tre huvudområden – klimat, hållbar resursanvändning och biologisk mångfald. För att konkretisera våra åtaganden har vi utarbetat en miljöhandlingsplan som tydligt fastställer vår avsikt att arbeta utefter en nettopositiv strategi, säger hon till Miljö & Utveckling.

En nettopositiv strategi innebär enligt Josefin Blanck att Vattenfall aktivt driver olika projekt och åtgärder som bidrar till att stärka eller återställa naturliga ekosystem och främja biologisk mångfald.

Handlingsplanen omfattar både nya projekt och befintliga verksamheter och anläggningar. Josefin Blanck förklarar att målen i handlingsplanen varierar beroende på den specifika verksamheten, men att alla strävar mot det långsiktiga målet att uppnå en nettopositiv påverkan på biologisk mångfald senast år 2030.

– Vi har märkt att det är särskilt viktigt att våga sätta tydliga mål inom området biologisk mångfald. Det kan dock vara utmanande, eftersom det saknas en standardenhet, till skillnad från klimatarbetet som kan mätas i koldioxidekvivalenter vilket också är en måttenhet som kan användas på en global skala, säger Josefin Blanck.

Fakta

Ecogain Biodiversity Index

Ecogain Biodiversity Index (EBI) granskar hur storföretagen rapporterar om biologisk mångfald i sina hållbarhetsredovisningar; hur de identifierar, sätter mål, genomför åtgärder och följer upp biologisk mångfald. Huvudsyftet med EBI är att ge en översikt över hur företag presterar när det gäller att sätta upp mål och minska påverkan på biologisk mångfald, och inspirera företag att agera och rapportera om ämnet på ett transparent sätt.

Teknikutvecklingen i samhället har haft en betydande påverkan på näringslivets hållbarhetsinsatser. Även inom området för biologisk mångfald har AI-lösningar, drönare och algoritmer visat sig vara värdefulla hjälpmedel. Ett exempel är inom vindkraftssektorn, där Vattenfall testat olika AI-lösningar för att stänga av kraftverken när fåglar befinner sig i närheten.

– Inom vattenkraften har vi uppfört flera fisktrappor som vi arbetar kontinuerligt med att förbättra. Vid Stornorrfors, som är ett av våra större vattenkraftverk, har vi installerat kameror som övervakar alla fiskar som passerar genom trappan. Genom AI-algoritmer kan vi sedan bestämma om laxen är odlad eller vild, hur många och stora de är, om de har svampangrepp men även bestämma kön för de flesta fiskarna. Denna teknik ger oss värdefull information som stöttar vårt långsiktiga arbete med att utveckla och ständigt förbättra fiskvandring i älvar, säger Josefin Blanck.

Ett annat exempel på Vattenfalls arbete för att främja biologisk mångfald skedde vid byggandet av deras hittills största vindkraftspark, Hollandse Kust Zuid, som nyligen invigdes utanför den holländska Nordsjökusten.

Exempelvis användes en dubbel bubbelskärm för att reducera undervattensljudet vid pålning och därmed minimera störningar för tumlare. Fundamenten konstruerades även med utökade vattenfyllningshål för att skydda det marina livet. Vid etableringen av skyddet runt fundamenten integrerades även konstgjorda stenrev för att göra området mer lockande för fiskar, krabbor och andra kräftdjur.

Josefin Blanck understryker betydelsen av att alla företag genomför en materialitetsanalys av sin påverkan på biologisk mångfald och aktivt arbetar för att minska den.

– Om vi betraktar påverkan på biologisk mångfald från ett värdekedjeperspektiv så har de flesta företagen en påverkan på biologisk mångfald på något sätt och det är därför en angelägenhet som berör alla företag. Tidigare har denna fråga främst kommit från regleringsmyndigheter med krav relaterade till tillstånd och liknande. Därför har företag med direkt markpåverkan, såsom energi-, gruv- och jordbrukssektorn, arbetat med dessa frågor under en längre tid men vi ser nu att frågor kring påverkan och risker kopplat till biologisk mångfald kommer från många olika håll, säger hon.

Vidare ser Josefin Blanck att det är viktigt att ha med hela värdekedjeperspektivet i företagens hållbarhetsarbeten.

– Detta återspeglas tydligt i ny lagstiftning och nya ramverk som kommer i år, vilket innebär att företag förväntas sätta upp mål för biologisk mångfald, rapportera om sin påverkan och inte minst identifiera och hantera sina risker, avslutar hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.