EU-förslaget mot engångsförpackningar riskerar att leda till ökad plastanvändning och utsläpp. Det menar den socialdemokratiske riksdagsledamoten Johan Löfstrand som nu vill veta vilken förhandlingsposition Sverige kommer att ta i EU för att säkerställa att det görs vetenskapliga konsekvensanalyser innan ett eventuellt förpackningsförbud blir verklighet.
S pressar Romina Pourmokhtari om engångsförpackningar
Cirkulär Ekonomi EU drar åt snaran kring engångsförpackningar i restaurangsektorn. Men analyser visar att förslaget riskerar att leda till ökad plastanvändning och ökade koldioxidutsläpp. Nu pressas miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i riksdagen kring Sveriges hållning i frågan.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Johan Löfstrand konstaterar i en skriftlig riksdagsfråga till miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att förbudet mot pappersbaserade engångsförpackningar inom hotell och restaurangsektorn med stor sannolikhet kommer att leda till en ökning av återanvändbara förpackningar av fossilplast. Han hänvisar här till konsultföretaget Kearney som uppskattar den föreslagna förordningen kommer att öka mängden plast med 1 500 procent. Han påpekar också att återanvändbara förpackningar kräver tvätt efter varje användning.
Mer matsvinn
”I snabbmatsbranschen beräknas detta öka CO2-utsläppen med 2,8 gånger och färskvattenförbrukningen med 3,4 gånger enligt en livscykelanalysstudie utförd av konsultföretaget Ramboll, och detta vid en tidpunkt då det redan råder allvarlig torka i hela Europa, som bland annat har drabbat jordbrukssektorn hårt”, skriver Johan Löfstrand.
EU-kommissionen vill i sitt förslag förutom att begränsa användningen av engångsförpackningar inom hotell- och restaurangsektorn också stoppa förpackningar för frukt och grönsaker.
”Dessa åtgärder kommer att påverka livsmedelstryggheten, generera mer matsvinn och påverka logistiken i livsmedelskedjan och livsmedelsprisinflationen”, anser Johan Löfstrand.
Johan Löfstrand tycker också att det är problematiskt att EU-kommissionen inte lämnat in någon konsekvensbedömning över hur det nya förpackningsdirektivet kommer att påverka det europeiska livsmedelssystemet.
C också kritiska
Den kritik som Johan Löfstrand och Socialdemokraterna nu lyfter har tidigare tagits upp av Centerpartiet. Det är ett förslag som ser bra ut på papperet, men i själva verket riskerar att motverka sitt syfte, anser till exempel Centerpartiets talesperson för klimat – och energifrågor Rickard Nordin.
– Det kanske låter som en bra sak, och jag fattar poängen. Men tittar man på det här utifrån ett livscykelperspektiv ser man att det snarare är dåligt för miljön och riskerar att öka utsläppen radikalt. Det blir helt bakvänt, säger Rickard Nordin i en tidigare intervju.
EU-kommissionens förslag hanteras just nu i EU-parlamentet där lantbruksutskottet, Agri, och utskottet för industrifrågor, forskning och energi, Itre, redan lyft kritik mot kommissionens förslag. Den 20 september ska EU-parlamentets miljöutskott Envi fatta beslut om förslaget.