Rysare om naturrestaurering i miljöutskottet – så planerar svenskarna att rösta

Naturrestaurering Förslaget om naturrestaurering har varit vårens stora stridsfråga inom EU. När parlamentets miljöutskott imorgon ska rösta om förslaget är det mycket som står på spel – och enskilda röster från svenska parlamentariker kan bli avgörande. Nu har frågetecken om hur S och L planerar att lägga sin röst rätats ut.

Rysare om naturrestaurering i miljöutskottet – så planerar svenskarna att rösta
Imorgon röstar miljöutskottet om EU:s lag om naturrestaurering Foto: Pressbilder.

EU:s lag om naturrestaurering har sedan den introducerades av kommissionen i juni 2022 varit omdiskuterad. Under våren har diskussionerna trappats upp och utspelen duggat allt tätare.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Imorgon, på torsdagen, väntar naturrestaureringslagens kanske största utmaning hittills när miljöutskottet, som är det ledande utskottet, ska ta ställning. Jordbruksutskottet och fiskeriutskottet har redan röstat ner förslaget.

Historisk jämn omröstning

Miljöutskottets omröstningen väntas bli väldigt jämn och kan avgöras av hur svenska parlamentariker väljer att lägga sina röster. Tidigare under veckan har Naturskyddsföreningen vädjat åt parlamentarikerna att ”rädda lagen”.

– Svenska EU-parlamentariker har nu en unik möjlighet att påverka vår framtid. Rösta för artrikedom, friska ekosystem och en framtid för våra barn, sade Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen i en kommentar.

Bland de sex svenskarna som sitter med i miljöutskottet står det sedan tidigare klart att Malin Björk (V) och Pär Holmgren (MP) planerar att rösta ja till förslaget.

M och C vill skicka tillbaka förslaget till ritbordet

Jessica Polfjärd (M) och Emma Wiesner (C) planerar däremot att rösta nej och vill båda att det skickas tillbaka till kommissionens ”ritbord”.

– Att fatta sådana här stora beslut utan att titta på aspekter av finansiering, äganderätt, genomförande och livsmedelsförsörjning tror jag på sikt riskerar att urholka förtroendet för unionen och hur vi lagstiftar. Vi kommer därför att rösta nej till förslaget, säger Emma Wiesner (C ) under en pressträff på onsdagen.

– Det här lagförslaget har flera tydliga brister: vi har bristande konsekvensanalyser, inte minst vad gäller nationella förutsättningar och hur det påverkar andra samhällsintressen såsom hållbar produktion av livsmedel, fossilfria material och bioenergi. För mig blir då slutsatsen att det rimliga är att rösta emot, säger Jessica Polfjärd i en kommentar till Miljö & Utveckling.

Frågetecken från C och L har rätats ut

De två stora frågetecknen har varit hur Socialdemokraternas Heléne Fritzon och Liberalernas Karin Karlsbro planerar att lägga sin röst. Men nu meddelar de båda att de kommer att ge stöd åt förslaget.

”Jag kommer på torsdag rösta ja till den kompromiss vi förhandlat fram i miljöutskottet. Omröstningen kommer ha minsta möjliga marginal, där Liberalernas och min röst kan bli den som avgör”, skriver Karin Karlsbro (L) i en kommentar till Miljö & Utveckling.

Även Heléne Fritzon (S) meddelar att hon planerar att rösta ja.

– Det förslag som nu ligger på bordet i miljöutskottet är en kraftigt reviderad och förbättrad lagtext jämfört med EU-kommissionens förslag. Vi har tagit ansvar för att förhandla fram stora förändringar i ett viktigt förslag som var utmanande och gjort att vi kan ta ansvar för klimatet och miljön, säger Heléne Fritzon (S).

Hur omröstningen blir återstår att se. Oavsett vad det landar i kommer parlamentet i juli rösta om sin förhandlingsposition gentemot rådet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.