Regeringen: ”Sveriges första plan för att nå nettonollutsläpp”

Klimathandlingsplanen För första gången får vi en plan för att nå nettonollutsläpp. Det var regeringens budskap när den i dag tillsammans med Sverigedemokraterna lade fram den högt efterfrågade klimathandlingsplanen.

Regeringen: ”Sveriges första plan för att nå nettonollutsläpp”
Foto: Elima Mwinyipembe/ Regeringen

Klimatarbetet måste främst ske internationellt. Sverige ska göra sin del, men med bibehållen konkurrenskraft. Dessutom ska den svenska omställningen främst ske genom ökad elektrifiering genom kärnkraft. Så beskriver statsminister Ulf Kristersson (M) de övergripande delarna i den klimathandlingsplan som regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna presenterade på torsdagen.

– Våra fyra partier som står bakom den här planen har skillnader sinsemellan. Men vi har en gemensam linje i svensk klimatpolitik medan oppositionen är splittrad i de grundläggande politiska frågorna, sade Ulf Kristersson under presskonferensen.

Ulf Kristersson sade att det finns två huvudprinciper som nu kommer att leda regeringens klimatarbete framåt.

– Den första är att Sverige ska kunna sänka utsläppen och samtidigt säkra konkurrenskraften i svensk ekonomi och ett växande välstånd. Den andra principen är att omställningen ska ske på ett socialt hållbart vis, både för människors jobb och för människors ekonomi. Det betyder att klimatpolitiken måste vara förankrad i vetenskap, men också ha en folklig förankring.

Handlingsplanen innehåller totalt 70 åtgärdsförslag, varav 50 enligt regeringen är helt nya. Bland annat föreslås åtgärder som säkrar tillgången till laddinfrastruktur, ett nytt stöd till lätta ellastbilar, ökade incitament att skrota fossilbilar och nya satsningar på klimatklivet. Klimat- och miljöminsister Romina Pourmokhtari (L) berättade också att planen innehöll förslag på skatteförmåner för laddstolpar vid arbetsplatser och en ny utredning som ska analysera hur utbyggnaden av snabbladdare kan skalas upp.

Romina Pourmokhtari berättade också om ett avståndsbaserat system för att beskatta tunga fordon.

– Ett system som ska utformas så konkurrensneutralt som möjligt och där också utländska fordon räknas in, berättade hon.

Näringsminister Ebba Busch tog under presskonferensen upp nya förslag som ska öka självförsörjningen av mineraler och metaller som är viktiga för den gröna omställningen, en plan att Sverige ska driva på EU för att reducera regelbördan för företag som arbetar med klimatomställningen och ökade satsningar på CCS.

Andra planer som Sverigedemokraternas klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen fick berätta om på presskonferensen var en översyn av reglerna för återvätning av mark och ett åtgärdspaket för byggande av trähus. Gällande trähusbyggande menade Martin Kinnunen att man bör titta på möjligheter med obligatoriska deklarationer av kolintag i byggen. Slutligen pratade Martin Kinnunen om ett ökat främjande av elflyg.

Under torsdagens presskonferens lades mycket tid på att kritisera den föregående regeringens politik, inte minst styrmedlet med reduktionsplikt.

– Det är stor skillnad på att ha en plan för vissa kortsiktiga utsläppsminskningar och att ställa om till en helt fossilfri ekonomi som når nettonollutsläpp. Den tidigare klimatpolitiken lade alla ägg i samma korg. Ett enda styrmedel, reduktionsplikten, skulle näst intill ensamt se till att vi skulle nå våra klimatmål, sade till exempel Romina Pourmokhtari och hävdade att också Socialdemokraterna i dag drar analysen att planen för reduktionsplikten var orealistisk.

Enligt Ulf Kristersson handlar klimathandlingsplanen om en helt ny kursplan för svensk klimatpolitik.

– Vi lägger nu om svensk klimatpolitik. Den ska rimma med EU:s gemensamma politik. Den nationella symbolpolitiken byts ut mot det som får en verklig långsiktig effekt för att minska utsläppen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.