Innan årsskiftet ska regeringen presentera sin redan på förhand omdiskuterade klimathandlingsplan. I utfrågningar och debatter om regeringens klimatpolitik hänvisar företrädare gång på gång till klimathandlingsplanen, och att den ska visa vägen för hur Sverige ska minska sina utsläpp.
Statsministern pressas om klimathandlingsplanen – så svarar han
Politik
Inom kort ska regeringen presentera sin klimathandlingsplan. Regeringen har lovat att visa hur utsläppen ska minska, men enligt uppgifter som spridits i media har sådana beräkningar plockats bort. Nu ställer Elin Söderberg, Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson, Sveriges statsminister till svars.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Enligt klimatlagen bör handlingsplanen innehålla beräkningar över hur utsläppen ska minska, något som regeringen också lovat att den ska innehålla.
Men ”bör” måste enligt lagen inte följas och på måndagen kom uppgifter som visar på att beräkningar om utsläppsminskningar stryks från handlingsplanen. Uppgifterna kommer från Dagens Nyheter, som har tagit del av interna mejl och två olika utkast till klimathandlingsplanen. Ett utkast från i mitten av november visar att ”nästan alla planerade beräkningar över hur handlingsplanens förslag påverkar utsläppen försvunnit”, enligt Dagens Nyheter.
MP pressar regeringen att svara
En som reagerar på uppgifterna är Elin Söderberg, Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson, som beskriver processen kring regeringens klimathandlingsplan som ett ”haveri”.
– Den är sen, den läggs fram som en skrivelse istället för proposition, vilket betyder att den inte innehåller något förslag för riksdagen att ta beslut om – och framförallt, vi har inte fått några signaler om att den kommer innehålla åtgärder som minskar utsläppen i den takt som krävs, säger hon i en kommentar.
I en frågestund på torsdagen i riksdagen kräver hon svar från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).
– Jag undrar om statsministern kan garantera att klimathandlingsplanen kommer följa klimatlagens “bör”-krav och innehålla detaljerade beräkningar av hur utsläppen påverkas av den föreslagna politiken, både på kort sikt till 2030 och på lång sikt till 2045, lyder frågan från Elin Söderberg.
Så svarar stadsministern
Ulf Kristersson (M) inleder med att hänvisa alla detaljerade frågor om klimathandlingsplanen till Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Därefter upprepar han löftet att klimathandlingsplanen kommer att läggas fram till riksdagen före årsskiftet.
Han forsätter att prata om reduktionsplikten, som han menar att det hela ”kokar ner till” och framhåller det faktum att regeringen och oppositionen tycker olika i frågan.
– Den gamla regeringen hade en bana för reduktionsplikten upp till 66 procent reduktion av diesel. Det går enkelt att räkna ut vad den dieseln skulle kosta – tillräckligt mycket för att nästan ingen skulle kunna åka bil. Då är det ganska lätt att få ner utsläppen på kort sikt. Så tänker inte vi, utan vi tänker elektrifiering och bli av med det fossila genom att elektrifiera transport och industrier, säger han.
Vidare lyfter han att elektrifieringen också varit en central fråga under FN:s klimattoppmöte Cop28.
– Har man ingen energipolitik har man ingen klimatpolitik. Nu samlar vi 20 länder för en tredubbling av kärnkraftproduktionen så att vi klarar elektrifieringen, säger han.
Ger inget tydligt svar
Elin Söderberg upprepar sin fråga, om huruvida stadsministern kan garantera att klimatlagens ”bör”-krav kring utsläppsberäkningar kommer att finnas med i klimathandlingsplanen.
– Det är summan av utsläppen över tid som avgör hur vår påverkan på klimatet blir och därmed vilka allvarliga klimatrelaterade risker som vår befolkning behöver uthärda, säger hon.
Ulf Kristersson (M) ger dock inget tydligt svar på frågan om regeringen kommer att följa klimatlagens ”bör”-krav.
– Att regeringen och Miljöpartiet tycker olika om energi- och klimatpolitiken är helt uppenbart, jag respekterar det. Det vore spännande att se den alternativa sidans gemensamma klimat- och energipolitik vid något tillfälle. Det hade varit väldigt intressant, för väljarna inte minst. Vi har en helt annan syn på detta och självklart kommer vi att lägga fram en klimathandlingsplan som följer klimatlagens krav på en sådan plan, avslutar han.