Regeringen presenterar plan för enklare regler

Näringsminister Maud Olofsson har presenterat en handlingsplan för regelförenklingar för företagen i Sverige.
Planen bygger på förslag från företag, privatpersoner, näringslivsorganisationer, myndigheter och övriga departement. Förslagen gäller allt från miljöfrågor till revisionsfrågor.

En stor del av de regler som näringsdepartementet ansvarar för ligger inom områdena energi, transport och infrastruktur. Bland departementets åtgärder enligt handlingsplanen finns:

» Ett uppdrag till Energimarknadsinspektionen att underlätta samdistribution av biogas i naturgasnätet. Myndigheten ska lämna förslag på regelförändringar som gör att skattefriheten för biogas kan följa gasen till slutkonsument vid samdistribution.

» Järnvägsstyrelsen har begärt en ändring i järnvägslagen. De som enbart transporterar eget gods på eget spår ska undantas från kravet på järnvägsbeskrivning.

Regelförenklingsarbetet på miljödepartementet handlar i huvudsak om åtgärder på miljöområdet och plan- och byggområdet. Bland åtgärderna finns:

» En revidering av ramdirektivet för avfall. Den europeiska avfallslagstiftningen revideras för närvarande. I samband med rådsförhandlingarna försöker Sverige få till stånd ett undantag för tillståndsprövning för verksamheter med försumbar miljöpåverkan.

» En utredning ska tillsättas om en effektivare instansordning för plan- och byggärenden, en ändrad prövningsordning för stora miljöfarliga verksamheter och vattenverksamheter och tydligare bestämmelser för vattenverksamheter.

”Det ska bli roligare”

– Det ska bli enklare, roligare och lönsammare att vara företagare i Sverige. Om reglerna utformas på ett enklare sätt kan företagarna ägna mer tid och resurser till att driva och utveckla sin verksamhet så att de kan växa och anställa. Sverige behöver fler entreprenörer som gör verklighet av sina idéer och som vågar satsa tid och pengar på att investera i framtiden, kommenterar näringsminister Maud Olofsson handlingsplanen.

Målet för regelförenklingsarbetet är konkret och högt satt: företagens administrativa kostnader för samtliga statliga regelverk ska minska med minst 25 procent till hösten 2010. Syftet är också att regelförenklingsarbetet ska leda till en märkbar förändring i företagens vardag. Arbetet med att förenkla reglerna bedrivs i nära samverkan och dialog med näringslivet. Näringsdepartementet har inrättat en central samrådsgrupp för regelförenklingsfrågor med näringslivet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.