Stor skillnad i utsläpp från julljusen

Klimat Juletider innebär mer ljus i våra hus – och vad du väljer för ljus i affären kan spela stor roll för planeten. Rätt val kan innebära en upp till 60 procentig minskning av växthusgasutsläpp.

Stor skillnad i utsläpp från julljusen
Rätt val av ljus kan minska klimatpåverkan. Foto: Adobe Stock.

På söndag är det första advent. Det innebär att många kommer att gå till affären för att handla ljus att tända i sina adventsljusstakar. Statistik från ICA visar att försäljningen av ljus ökar med upp till 400 procent under juletider, jämfört med resten av året. Men för den som vill göra planeten en tjänst gäller det att tänka till.

Enligt en ny livscykelanalys som forskningsinstitutet Rise har genomfört, ger stearinljus mellan 55–60 procent lägre utsläpp av växthusgaser jämfört med paraffinljus. Orsaken är att förbränningen av paraffin, som tillverkas av fossila råvaror, innebär större klimatutsläpp jämfört med stearin, som tillverkas av förnybara råvaror.

Undersökningen har genomförts på stearinljus som är Svanenmärkta, vilket är Nordens första officiella miljömärkning. Kriterierna för att stearinljus ska bli Svanenmärkta är att den förnybara råvaran ska vara minst 90 procent, och att stearinet inte får bestå av palm – och sojaolja. Detta då utvinningen av palmolja kan leda till skövling av skogar och negativ påverkan på lokalbefolkningen, miljö och klimat.

I analysen har Rise utgått från att både stearinljusen och paraffinljusen har tillverkats i Sverige. Paraffinljus tillverkas dock ofta utanför EU. Enligt statistik från Eurostat står Kina för 71 procent av de ljus som importeras till EU. Om jämförelsen hade gjorts med paraffinljus tillverkade i Kina, hade skillnaden i klimatpåverkan blivit ännu större till följd av längre transporter och en mer fossila bränslen i energimixen, skriver Svanen i ett pressmeddelande.

– Världen befinner sig i en klimatkris och utsläppen av växthusgaser måste minska. Många konsumenter anser att klimatfrågan är den viktigaste hållbarhetsfrågan, säger Elin Östberg, projektledare för livscykelanalysen på Nordisk miljömärkning i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.