nr-logo

Hållbarhet i praktiken

luft
I rapporten lyfter författarna fram att luftkvalitetsaspekten bör inkluderas tidigt i planprocessen och att arbetet skulle gynnas av tydligare riktlinjer för hur detta ska tas hänsyn till i planeringsarbete när städerna förtätas. FOTO: shutterstock

Rapport: Två miljarder barn lever i hälsofarlig luft

Förorenad luft är ett växande problem och i dag en av de största globala hälsoriskerna. Cirka två miljarder barn i världen lever i en miljö där luften är hälsofarlig. Det visar en rapport från Naturvårdsverket.

  • Annons 1

Rapporten visar att utsläppen av många luftföroreningar har minskat betydligt i Europa och Nordamerika under de senaste decennierna, tack vare miljölagstiftning och teknikutveckling. Dock är utvecklingen inte lika positiv i andra delar av världen.

De flesta av de barn som utsätts för mycket höga luftföroreningshalter bor i Asien, framför allt i storstäder i Indien och Kina. Under de fem senaste åren uppskattas halterna av luftföroreningar ha ökat globalt med åtta procent.

– Även om dagens halter av luftföroreningar i svenska tätorter fortfarande är så höga att de kan skada vår hälsa kan situationen i Sverige inte jämföras med hur det är i många av världens megastäder, säger Karin Sjöberg, enhetschef på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Hotar barns överlevnad

Om inte kraftiga åtgärder vidtas för att minska utsläppen bedöms luftföroreningar vara den vanligaste miljörelaterade orsaken till barnadödlighet i världen år 2050.

– Om inte föroreningshalterna ska fortsatta att öka måste städerna satsa kraftigt på kollektivtrafik och minska utrymmet för bilar. Den utvecklingen går ännu långsamt, säger Karin Sjöberg.

Även industrin och energiproduktionen behöver minska sina utsläpp. En hel del av västvärldens industriproduktion har flyttats till exempelvis Asien och Afrika och med flytten har även följt problem med luftföroreningar från dessa verksamheter.

Att öka andelen förnybara energikällor och minska industrins utsläpp i dessa nu mycket förorenade områden är bland de viktigaste och mest kostnadseffektiva åtgärder som kan införas, enligt rapporten.

Läs mer om rapporten här.

Etiketter:,

Kommentarer

1 reaktion till “Rapport: Två miljarder barn lever i hälsofarlig luft”

  1. Bruno skriver:

    Rubriken säger ”två miljoner”, inte så mycket tänkte jag men det ska ju vara ”två miljarder”…?

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.