Världsdagen för arbetsmiljö firas varje år den 28 april och anordnas av FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor, ILO. Temat för 2023 är att en säker och hälsosam arbetsmiljö är en grundläggande princip och rättighet på arbetet.
Men hur mår egentligen svenska arbetare? Det har Sifo på uppdrag av hygien – och hälsobolaget Essity undersökt.
I undersökningen har över 1000 sysselsatta svenskar svarat på frågor om hur de mår utifrån fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, vilket är Världshälsoorganisationen WHO:s definition av hälsa. Därefter har de svarat på om, och isåfall hur, deras arbetsgivare kan bidra till att förbättra deras hälsa.
Så mår svenska anställda
Hälften av deltagarna i studien har svarat att de mår bra fysiskt, men 13 procent att de mår ganska eller riktigt dåligt. Nästan alla har svarat att de vill må bättre fysiskt.
På frågorna om mental hälsa svarar 83 procent att de vill förbättra sitt mentala välbefinnande. En fjärdedel av de anställda – varav kvinnor hör till majoriteten – har varit sjukskrivna på grund av mentala hälsoproblem. 58 procent upplever sitt mentala välmående som väldigt eller ganska starkt, och 13 procent som ganska eller riktigt dåligt.
När det kommer till social hälsa svarar mer än hälften att de mår bra, men 11 procent att de mår dåligt. Sju av tio vill förbättra sitt sociala välbefinnande, men endast en liten del tror att arbetsgivaren kan göra något åt det.
”Det är ett dystert resultat på sina håll”
Frida Gustafson, Health and Safety Manager på Essity i Sverige, säger att resultatet visa på vikten att arbetsgivare tar frågan om sina anställdas mående på allvar.
– Det är ett dystert resultat på sina håll. Jag reagerar särskilt på att så pass många önskar må bättre både mentalt och socialt. Det blir också tydligt vilken påverkan vi som arbetsgivare kan ha och har – och att vi måste tänka bortom god ergonomi och friskvårdsbidrag, säger Frida Gustafson.
Det kan arbetsgivare göra
I undersökningen lyfter deltagarna en rad saker som de tycker att deras arbetsgivare kan göra för att de ska må bättre. På frågorna om fysisk hälsa önskar 15 procent att de fick tid att träna under arbetstid.
På frågorna om mental hälsa lyfter deltagarna att arbetsgivaren kan förbättra deras situation genom tydligare struktur, bättre ledarskap och minskad stress.
För att förbättra det sociala välbefinnandet nämns After Works och mer teamarbete som förbättringsåtgärder.