Rapport: Farliga bekämpningsmedel i limefrukter

Klimat Över 90 procent av de limefrukter som importerats från Brasilien innehåller spår av bekämpningsmedel, varav flera är förbjudna inom EU. Det visar en ny rapport. Nu varnar en miljöorganisation för att ett nytt handelsavtal kan förvärra situationen.

Rapport: Farliga bekämpningsmedel i limefrukter
Foto: Adobe Stock.

Även om vissa kemiska bekämpningsmedel är förbjudna att använda inom EU, kan de exporteras till andra delar av världen där de fortfarande får användas inom jordbruket. När varorna därefter importeras till Sverige och andra länder inom EU, följer de kemiska substanserna med till affärer som Ica och Coop.

I en studie har Greenpeace undersökt importerade frukter från Brasilien. Studien visar att över 90 procent, 51 av 52 av de undersökta limefrukterna innehåller spår av bekämpningsmedel. Totalt hittade 27 olika bekämpningsmedel, varav sex inte är godkända eller förbjudna inom EU.

Handelsavtal kan öka omloppet av bekämpningsmedel

Nu varnar Greenpeace för att omloppet av kemiska bekämpningsmedel väntas öka om det så kallade Mercousur-avtalet går igenom. Avtalet är ett frihandelsavtal mellan EU och de fyra Mercousur-länderna – Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay – och är nu i slutfasen att färdigställas.

– Vi menar att exporten av dessa bekämpningsmedel bör förbjudas helt och hållet och att lösningen inte är frihandel. För de privatpersoner som vill undvika att få i sig farliga ämnen, rekommenderar vi att handla ekologiskt i den mån det är möjligt eftersom kemiska bekämpningsmedel inte får användas inom det ekologiska jordbruket överhuvudtaget, säger Erika Bjureby Sverigechef Greenpeace i en kommentar.

Syftet med frihandelsavtalet är att förbättra och förenkla handeln mellan Mercousur-länderna och EU. Förhandlingarna om avtalet har pågått i nästan 23 år och varit omdiskuterade.

Bland annat finns det en stor oro hos klimat – och miljögrupper och människorättsorganisationer att ökad handel mellan EU och Mercousur-länderna kommer innebära en större skövling av regnskogen Amazonas, samt ett fortsatt kränkande av ursprungsbefolkningen rättigheter som lever där.

Även högt uppsatta politiker har kritiserat avtalet, så som den franska presidenten Emmanuel Macron samt den svenske EU-parlamentarikern Malin Björk (V), som båda menar att avtalet strider mot EU:s Green Deal och de mål som satts upp.

”Det skapar en ond spiral”

Men Sverige, som nu är ordförandeland, står bakom frihandelsavtalet och har meddelat att en av prioriteringarna under ordförandeskapet är att försöka få igenom det. Det är Greenpeace skarpt kritiska till och menar att handelsavtalet skulle innebära att majoriteten av tullavgifterna på kemiska bekämpningsmedel tas bort, samtidigt som kontrollen av importerade livsmedel skulle minska.

– Det är skandalöst att den svenska regeringen vill att EU ska införa ett nytt handelsavtal med Mercosur. Det skulle innebära att europeiska jätteföretag som Bayer och BSF kan utöka sin export av kemiska bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Det skapar en ond spiral som ingen tjänar på i slutändan, säger Erika Bjureby i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.