Endast fem procent av de anställda inom offentlig sektor har tagit miljöinitiativ på arbetsplatsen. Det visar forskningsrapporten Intraprenörskompassen 2019 – Grönt Intraprenörskap, där tre ekonomiforskare vid Uppsala universitet gjort en genomlysning av den gröna förnyelsen i svenska företag och offentlig sektor.
Rapport: Få miljöinitiativ på arbetsplatser
Miljöarbete Det globala engagemanget för klimatfrågan ökar. Trots det tar väldigt få anställda inom svenska företag initiativ till miljöprojekt på jobbet.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Fakta
Vad är en intraprenör?
– De individer som driver grön förnyelse är de som vanligtvis står för förnyelse i organisationen, inte de som drivs av mest panik och oro för klimatet. Dessvärre kan man se i vår undersökning att det är låg grön aktivitet inom både privat och offentlig sektor, säger Katarina Blomkvist, docent i entreprenörskap vid företagsekonomiska institutionen, Uppsala Universitet.
Rapporten visar att det inte främst är miljöaktivister som tar hållbara initiativ på arbetsplatsen – utan människor som har vana av att driva förnyelseprojekt inom andra områden.
Inte grönt
Den gröna aktiviteten lyser med sin frånvaro både inom offentlig- och privat sektor. Inom privat sektor tar åtta procent av de anställda miljöinitiativ på arbetsplatsen. Och inom offentlig sektor är siffran fem procent.
Rapporten visar att initiativen kommer uppifrån. Styrelser och ledningar arbetar allt mer med den gröna omställningen.
Dock har få styrelser i mindre företag koll på bolagets klimatavtryck. Dessa arbetar inte heller systematiskt för att uppnå FN:s uppställda klimatmål.
Var tog miljöaktivisten vägen?
Enligt rapporten är det inte främst miljöaktivisterna som initierar grön förnyelse.
Fakta
Intraprenörskapskompassen
Tvärtom har miljöaktivisterna en lägre sannolikhet än andra att initiera grön förnyelse i svenska bolag. Istället kommer de gröna initiativen från personer som redan drivit någon form av förnyelseprojekt.
Initiativen
Rapporten visar att initiativen till grön förnyelse kommer från samarbeten och externa nätverk. Detta sker genom utbyte med leverantörer och kunder, öppen innovation, i form av samarbeten med universitet, utlysta tävlingar och hackathons.
I rapporten beskrivs den typiska initiativtagaren till grön förnyelse. ”Intraprenören” är en man – kvinnor är underrepresenterade bland intraprenörerna. Det är hälften så vanligt att hitta en intraprenör bland kvinnor, som det är att hitta en intraprenör bland män.
Förbättra möjligheterna för kvinnor
Rapporten visar bland annat att flera kvinnor svarar att deras kompetens att leda och utveckla nya produkter och tjänster är mer begränsad.
Om upplevd kompetens är en drivande faktor för att initiera förnyelse finns det uppenbart en poäng med att försöka höja denna, och speciellt bland kvinnor, menar rapportförfattarna.
Dock finns det vissa branscher där siffrorna är omkastade. Inom exempelvis fastighetsbolag, fastighetsförvaltning och telekommunikation, är det fler kvinnor som leder miljöinitiativen än män.
Läs hela rapporten här.