Rapport: 10 hinder för en grön omställning i Sverige

Klimat Vad står i vägen för en grön omställning i Sverige? Det svarar en ny rapport på genom att lista 10 hinder som bromsar en hållbar utveckling.

Rapport: 10 hinder för en grön omställning i Sverige
En ny rapport listar 10 hinder för en grön omställning. Foto: Adobe Stock.

Det är kommunikationsbyrån Geelmuyden Kiese, samt strategikonsult – och revisionsföretaget Deloiette som står bakom rapporten, The Unsustainability Report, eller på svenska Ohållbarhetsrapporten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Rapporten baseras på intervjuer med hållbarhetschefer och kommunikationschefer för några av Nordens ledande företag och organisationer inom de sektorer som släpper ut mest. Bland de svenska företag som intervjuas finns bland annat Arla, ICA, LKAB och Elgiganten.

Totalt listar rapporten 30 hinder för en grön omställning i Sverige, Norge och Danmark, med 10 hinder för vart och ett av länderna.

Ett av de tio hindren som rapporten lyfter i Sverige är ”lagar och regler som motverkar det cirkulära”. Som ett konkret exempel lyfter rapporten när en transport med second hand-kläder stoppades då tullen upptäckte en udda sko. Enligt EU:s regler klassades klädinsamlingen som avfall då skon noterades som trasig. Därmed var transporten var olaglig.

– Det som är en produkt i ett land är avfall i ett annat. Det blir ett moment 22 som gör det krångligt och dyrt att handla med begagnat, säger Trond Narvestad, ordförande för den ideella föreningen Humana Sverige i ett uttalande.

Listar 10 hinder för en grön omställning

Utöver hinder som motverkar det cirkulära, lyfter den svenska delen av rapporten hinder som osäkerhet kring skatt och reduktionsplikt, långa tillståndsprocesser och inkonsekventa regeltolkningar.

Ett annat hinder är ”förlegade lagar och regler”. Rapporten uppmärksammar att det ligger 20-25 miljoner mobiltelefoner i svenskarnas byrålådor, varav tio miljoner är fullt fungerande. Produkterna skulle kunna användas längre, repareras eller återvinnas, vilket skulle minska klimatavtrycket.

Men enligt hemelektronikkedjan Elgiganten är det i dagsläget dyrt att reparera elektronik, där momsen ligger på 25 procent jämfört med textilreparationer som ligger på 6 procent.

– Vi slösar pengar och inte minst dyrbar tid på grund av felaktiga beslut och ogenomtänkt beteende. Genom att lyfta fram vad våra misstag faktiskt kostar kan The UnSustainability Report förhoppningsvis uppmuntra till handling, säger Majbrit Skov, delägare och chefsekonom på Deloitte Economics i en kommentar.

Fakta

10 hinder för en grön omställning

  1. Osäkerhet kring skatt och reduktionsplikt
  2. Flaskhalsar i svenska elnätet 
  3. Tidskrävande processer för miljötillstånd
  4. Politiska beslut rivs upp
  5. Underutvecklad ladd-infrastruktur
  6. Lagar och regler som motverkar det cirkulära
  7. Förlegade skatter och regler
  8. Oreglerad marknad för mikromobilitet
  9. Skattebefriade fossila sjöbränslen
  10. Konservativa detaljplaner

Källa: Ohållbarhetsrapporten.

Ta del av hela rapporten här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste