”Röda lappar är min fegisdumpstring”

Proffsen privat Mat och livsmedel är en knepig och ibland känslig fråga för den som vill leva hållbart. Hur hanterar hållbarhetsproffsen det? Miljö & Utveckling har pratat med Johanna Hedqvist, miljösamordnare på Karlstad kommun.

”Röda lappar är min fegisdumpstring”
Johanna Hedqvist. Foto: Sanna Olsson

Har du något exempel på hur ditt yrke påverkar dig privat?

– Bara att jobba på miljöförvaltningen gör att man äter annorlunda. Jag är vegetarian sedan tidigare, men jag ändrar mina kostvanor efterhand som jag lär mig nya saker. Det kan handla om att välja bort livsmedel som inte är bra beroende på vattenåtgången eller kemikalier.

Kan du ge några exempel på livsmedel som du valt bort?

Fakta

Johanna Hedqvists bästa tips

– Organisera kylskåpet

– Håll utkik efter röda lappar/kort datum

– Använd resterna.

– Avokado, till exempel. Det innehåller jättenyttigt fett men samtidigt är det en stor vattenåtgång för att odla avokado, och det är likadant med mandel. Så jag försöker äta mindre av det, och bara ibland. Palmolja är en annan sak som jag försöker undvika.

– Med vissa saker är det så att poletten ramlar ner. När du vet vissa saker går det inte att fortsätta som vanligt.

Är det något mer livsmedel som du valt bort?

– Vindruvor är ett klassiskt exempel i kemikaliesammanhang. Om jag köper vindruvor är det ekologiskt, annars inte alls.

Ofta är ekomat dyrare. Hur ska man göra då – man kanske inte har råd att handla så mycket ekologiskt som man skulle vilja?

– Det bästa är att välja ut sådana varor som är extra dåliga och köpa ekologiskt där. För min del handlar det om vindruvor, kaffe och te. I övrigt har jag inga förbud, men försöker köpa ekologiskt så ofta jag har möjlighet.

– Men jag tipsar gärna om Naturskyddsföreningens lista på värstingar när det gäller kemikalier med fem viktiga varor att byta till eko.

Har du några fler inköpstips?

– Jag försöker köpa så mycket som det går med röda lappar i affären. Det är min ”fegisdumpstring”. Jag vågar inte riktigt dumpstra (hämta mat i avfallscontainrar) så jag köper med röda lappar istället.

– Det blir nästan som en liten sport – att hitta på mat där det ingår många ingredienser med kort datum. Då blir det kanske inte alltid ekologiskt, men jag tänker att det ändå är ett miljölyft jämfört med om varorna hade kastats. Man får ont i hjärtat när man tänker på hur mycket mat som slängs.

Vad gör du mer för att undvika matsvinn?

– Jag ställer maten på särskilda ställen i kylskåpet. Om allt är utspritt så blir det svårt att få överblick. Sedan försöker jag utgå från vad jag har hemma när jag planerar maten istället för att utgå från vad jag är sugen på.

– När barnen var små bakade jag bröd på allt möjligt; ett mosat päron, gammal gröt, överbliven pressad potatis. Allt funkar att ha i bröd.

Vilka är de bästa rätterna för att bli av med slattar?

– Sås till pasta kan man koka på vad som helst. Soppa är perfekt om man har lite trötta grönsaker, och gärna lite röda linser. Lasagner, grytor… det mesta funkar!

Har du några fler tips?

– Ibland tar jag med tre olika rätter till jobbet, i småbyttor. Då får man tänka att det är en trerätters eller tvårätters istället, så känns det lite festligare.

Är det något du vill skicka med till läsarna?

– Gör så gott du kan utifrån dina förutsättningar. Om det är för dyrt med ekologisk mat så är det bättre att välja några varor än inget.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.