Proffsen privat: ”Det är lättare att handla begagnat privat”

PROFFSEN PRIVAT Hur hanterar proffsen hållbarhetsfrågorna privat? Miljö & Utveckling har pratat med Axel Victorin, upphandlare på Helsingborgs stad, om hur han tänker kring sina egna inköp när det gäller hållbarhet.

Proffsen privat: ”Det är lättare att handla begagnat privat”
Axel Victorin är upphandlaren som gärna köper begagnat. Foto: Ingar Lindholm

Fakta

Axel Victorins tre bästa begagnattips

  1. Ha inte bråttom.
  2. Förbered dig noga.
  3. Kom ihåg att begagnat ofta kan vara bättre än nytt.

Berätta om dig själv – hur tänker du när du behöver köpa något?

– Jag köper helst begagnat, om det går. Det är kul att laga saker, så jag köper hellre något som är trasigt och lagar det än köpa något nytt. Jag tycker det är mycket bättre att använda färdigt grejor än nyproduktion, och har svårt för bilden att det är bättre att byta ut gamla grejor mot nya för att till exempel vitvaror var mindre energieffektiva förr.

Har du några exempel på begagnatköp?

– Jag köper hellre en defekt bil som jag kan reparera än en ny. Vitvaror brukar jag köpa begagnat, och nu när vi renoverar tvättstugan så köpte jag en diskbänk som blivit felköpt av någon annan.

Var går gränsen?

– Den går väl vid underkläder, haha! Det som går att köpa begagnat är ofta bättre än nya saker i samma prisklass.

Hur skiljer sig möjligheten att handla begagnat mellan privatperson och kommun?

– Det är lättare som privatperson att köpa begagnat än vad det är för en offentlig aktör. Kommunen behöver ofta väldigt mycket av samma sak. Där måste vi tänka till lite när vi upphandlar och bli bättre. Ett exempel när vi löst det är kaffeautomaterna – när vi handlade upp dem öppnade vi för rekonditionerade maskiner. Det blev flera hundra kronor i månaden billigare per maskin. Och det är ju helt idiotiskt att kaffeleverantören har en massa maskiner stående som funkar. De håller ju 10 till 15 år.

Vilka likheter finns – har du glädje av din yrkeskunskap på begagnatmarknaden?

– Precis som i upphandling måste man skapa sig en bild av hur marknaden ser ut, göra en marknadsundersökning innan man gör inköpet. Det går inte att komma nollställd till butiken eller loppisen. Man måste veta vad man är ute efter, vad som skiljer det ena från det andra, vad som är bra skick.

– En annan likhet är att man måste ha god koll på behovet och fokusera på det. Man måste också veta ett bra tag i förväg vad man kommer att behöva. Det kanske gör att man saktar ner sina köp lite även som privatperson.

Hur går du tillväga?

– Man måste läsa på innan man köper något. Jag börjar med att kolla vad som finns nytt och sedan kollar jag de stora aktörerna som Tradera och Blocket. Elektronikprodukter finns det ju företag som professionellt säljer begagnat och där är det lättare. Men det kräver ju ett visst intresse.

Märker du av din yrkesroll privat på något annat sätt?

– Ja, det är väl inte alla som funderar på att göra en spendanalys av familjens ekonomi… Då tar man alla familjens köp och ser hur mycket vi handlar från olika leverantörer. Det är väldigt intressant, man kan se om det är lite snedfördelning på vissa saker och fundera på vad som skulle hända om vi bytte leverantör på det. Det kan ju till exempel finnas leverantörer som är bättre ur miljösynpunkt.

Vilket är ditt bästa begagnatköp?

– Det måste ju vara skinnjackan som jag köpte när jag var 15 år och fortfarande använder. Den var alltså begagnad redan då, när jag köpte den.

Är det något du vill skicka med till läsarna?

– Det ger tillfredställelse att fixa till något som någon annan hade slängt, och det är lättare än vad man tror!

 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste