Miljöspecialist Miljö- och hälsofarliga produkter

Om tjänsten

Miljöspecialist Miljö- och hälsofarliga produkter

Tjänst: Miljöspecialist Miljö- och hälsofarliga produkter

Företag: Peab Sverige AB

Sista ansökan: 2021-11-30

Ansökan: Ansök här

Sökes till Göteborg, Malmö

Har du gedigen kunskap om miljö- och hälsofarliga produkter? Gillar du att fördjupa dig och läsa på om ditt specialistområde? Längtar du efter att få påverka och bidra till en bättre omvärldsmiljö? Vi har jobbet för dig!

Vilka är vi?

Vi är en grupp om åtta miljö- och kvalitetsspecialister med olika kompetensområden samt jag, Veronica, som leder gruppen och är kvalitets- och miljöchef för Affärsområde Bygg. Vi är en social grupp med tät kontakt inom gruppen, där vi stöttar och utvecklar varandra. Vi samverkar nära med övriga stödfunktioner och regioner vilket är en förutsättning för vårt framgångsrika förbättrings- och utvecklingsarbete.

Varför behöver vi dig?

Du är ämnesansvarig för miljö- och hälsofarliga produkter inom Peabs byggverksamhet. Du leder och planerar förvaltningen och utvecklingen på området i samverkan med affärsområdets ledning och verksamhet.

Den långsiktiga målsättningen är att minska användningen av miljö- och hälsofarliga ämnen.

Hur ser din arbetsdag ut?

Då du är Affärsområde Byggs specialist inom området kommer du att vara involverad i många olika skeenden. Dina arbetsuppgifter handlar om att:

 • Supporta byggverksamheten med kunskapsstöd och svar på frågor om till exempel produktval, förvaring och hantering, miljörond, internationella köp, emissioner, tolkning av beställarkrav, kemikalieförteckning etc.
 • Vara uppdaterad inom ämnesområdet och ansvara för lagbevakning.
 • Se till att rutiner, instruktioner och vägledningar i ledningssystemet följer lagstiftning inom ämnesområdet.
 • Ansvara för utveckling och förvaltning av arbetssätt och hjälpmedel.
 • Verka i branschorganisationer för att driva utvecklingen med syfte att uppnå våra mål (Byggvarubedömningen och Basta).
 • Ta fram informations- och utbildningsmaterial.
 • Ta fram förslag på och genomföra åtgärder för att minska användningen av miljö- och hälsofarliga ämnen (förbättring eller utveckling).
 • Agera som stöd för inköp om kravställning och målsättningar vid upphandling, samt uppföljning under avtalsperioden
 • Delta i utveckling av byggsystem/koncept så att miljökrav säkerställs på kort och lång sikt.
 • Besvara remisser från myndigheter om kommande lagkrav.
 • Delta i utveckling av projektnära verktyg (BVB, miljökontrollen, miljörond, miljönavigatorn).

Om dig

Vi söker dig som har teknisk/naturvetenskaplig utbildning med mot inriktning miljö eller liknande. Du ska ha minst 5 års relevant yrkesverksamhet.
Du har goda kunskaper om REACH, CLP och Miljöbalken samt goda kunskaper om säkerhetsdatablad och Byggvarudeklarationer. Du bör ha kännedom om ledningssystem samt aktuella miljöfrågor i byggbranschen.

Du har arbetat med substitution av miljö och hälsofarliga produkter, har kunskap om emissioner (kopplat till certifieringar, tolkning analysresultat, testcertifikat) samt erfarenhet av att arbeta med iChemistry, kännedom om kemiska riskkällor och kunna utföra riskbedömningar.

Det är meriterande om du har kännedom om produktkrav i certifieringssystem som Miljöbyggnad, BREEAM och Svanen. Det är en fördel om du har erfarenhet av BVB, Basta, Sunda Hus, Svanen och loggböcker.

För att trivas och lyckas i rollen behöver du vara engagerad, strukturerad, och har god förmåga att prioritera. Du är nyfiken, samarbetsorienterad, tycker om att driva ditt arbete självständigt och att dela med dig av dina kunskaper och erfarenheter på ett prestigelöst sätt.

Du har förmåga att skapa och behålla ett brett kontaktnät, vilket är avgörande i denna roll som innebär kontakt med många delar av organisationen. Du tar aktivt del av och är intresserad av omvärldsbevakning.

Placering och ansökan

Ditt geografiska område är hela Sverige. Placeringsort kan vara på något av Peabs kontor, men med fördel i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Arbetet kommer att medföra vissa resor i tjänsten.

Registrera din ansökan omgående. Vi tillämpar löpande urval och kan komma att tillsätta tjänsten innan sista ansökningsdag. Har du frågor inför din ansökan är du välkommen att ringa till mig, Veronica Yverås, på 072-533 48 58. Du kan också höra av dig till min HR Partner, Ulrika Torstensson, på 072-533 40 57.

Vi erbjuder

I Peabkoncernen blir du delaktig i det spännande arbetet att bygga framtidens hållbara samhälle. Vi engagerar oss i sociala frågor och i frågor som rör miljön för de människor som nu och i framtiden påverkas av det vi bygger och anlägger. Vi vill tillvarata all kompetens på arbetsmarknaden och eftersträvar mångfald.

Det är viktigt för oss att du delar våra kärnvärden jordnära, utvecklande, personliga och pålitliga eftersom de är grundläggande för det vi gör. Hos oss finns stora möjligheter till personlig utveckling. Vill du bygga ett hållbart samhälle med oss?

Välkommen med din ansökan!

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste