Miljöchef

Om tjänsten

Miljöchef

Tjänst: Miljöchef

Företag: Cementa AB

Sista ansökan: 2021-03-26

Ansökan: Ansök här

Cementa i Slite på Gotlands östkust är norra Europas största och mest miljöanpassade cementfabrik. Vi månar om klimat, människor och naturvärden och lägger stort fokus på att produkter och arbetsmetoder ska vara säkra, hållbara och ansvarsfulla i alla led. Hos oss förväntas du ta ansvar samtidigt som du får möjligheter att växa i din roll inom fabriken eller i koncernen. Vi har en egen lunchrestaurang och andra förmåner som till exempel idrottshall, gym och kompetensutveckling. Vi arbetar med ständiga förbättringar och med hälsa och säkerhet i fokus för att ligga före vår omvärld.

Arbetsbeskrivning

Nu har du en unik chans att kunna göra störst skillnad för miljön. Att få arbeta med miljöfrågor på en cementfabrik innebär att du blir en viktig kugge i såväl det lokala miljöarbetet, som det högt prioriterade arbetet med cementindustrins klimatomställning. Cementa och HeidelbergCement Northern Europe har en vision om cement för klimatneutral betong år 2030. En vision som innebär noll koldioxidutsläpp under betongproduktens livstid.

Om miljöavdelningen

Miljöavdelningens uppdrag är att kontinuerligt utveckla Cementas hållbarhetsarbete. Viktiga områden för oss är ansvarsfull och långsiktig markanvändning där vatten- och naturvårdsfrågor är centrala, samt den klimatomställning som vår industri arbetar med. Vi driver också ett systematiskt arbete för att utveckla och upprätthålla verksamhetssystemet och styrning utifrån våra ISO-certifikat inom kvalitet, energi, miljö och arbetsmiljö. Vår avdelning har även en betydande roll i fabrikens utvecklingsprojekt. Till exempel pågår en förstudie kring en CCS-anläggning för Slite.

Ansvarområde

Vi erbjuder en roll där du har en central del i fabrikens miljö och utvecklingsarbete. Miljöfrågorna som drivs på fabriken är komplexa och kräver noggranna avväganden och långsiktigt arbete. Samtidigt sker en dygnet-runt-produktion som kan behöva akuta, snabba åtgärder. I rollen ansvarar du för alla fabrikens aktiviteter inom miljöområdet och du har som uppdrag att hålla avdelningarna uppdaterade om hur de ska efterleva miljökraven.

Som miljöchef ingår du i den dynamiska ledningsgruppen för Slitefabriken och rapporterar direkt till platschef. Dina direktrapporterande medarbetare är fabrikens miljöingenjör och ansvarige för kvalitets och miljösystem. Rollen är en del av Cementas centrala miljöteam som samarbetar i övergripande frågor och du kommer att utveckla ett internt nätverk inom koncernen. Du kommer även arbeta med att kommunicera miljöarbetet i olika externa sammanhang så som gentemot myndigheter, närboende och närsamhället i övrigt.  Rollen som miljöchef spänner över en rad ansvarsområden så som:

 • Efterlevnad av tillstånd
 • Myndighetsrapportering och myndighetskontakt
 • Kommunikation internt och externt
 • ISO-certifikatet för miljö med revisioner
 • Samverkan och närboende
 • Miljömätningar
 • Markanvändning och biologisk mångfald

Kvalifikationer

 • Utbildad civilingenjör, inom miljö-och vattenteknik eller annan universitets- eller högskoleutbildning inom naturvetenskap, miljö eller teknik
 • Minst fem års erfarenhet av arbete med miljöfrågor på ledningsnivå
 • Erfarenhet av att driva och koordinera miljöfrågor i relevant bransch
 • Goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift. Engelska är vårt koncernspråk.

Ansökan

Tjänsten är heltid och tillträde sker enligt överenskommelse. Vill du veta mer är du välkommen att kontakta HR-generalist Jenny Carlsson +46-(0)498-281027 eller platschef Fred Grönwall +46-(0)498-281024.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.