Miljöchef

Om tjänsten

Miljöchef

Tjänst: Miljöchef

Företag: Stora Enso

Sista ansökan: 2021-08-22

Ansökan: Ansök här

Vi söker en Miljöchef vars främsta uppgift är att driva den långsiktiga planen för hållbarhetsfrågor och miljö samt säkra att Stora Enso Fors bibehåller sin position som en föregångare i dessa frågor. Din arbetsplatsplats kommer vara Fors Bruk, som ligger i Avesta, och du kommer att arbeta i divisionen Packaging Materials. Du kommer att rapportera till Avdelningschef Massabruket.

Stora Enso är en ledande global leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träkonstruktioner och papper. Våra fiberbaserade material är förnybara, återvinningsbara och fossilfria. Våra lösningar erbjuder koldioxidsnåla alternativ till produkter baserade på icke förnybara resurser. Vi menar att allt som tillverkas av fossilbaserade material i dag kan tillverkas av träd imorgon.

Karriär för ett bättre klimat. Varje dag.

Som Miljöchef kommer du att driva hållbarhetsförändringar i stort samt arbeta för att verksamheten på Fors sker i enlighet med företagets verksamhetspolicy samt de lagar och förordningar som finns inom miljöområdet. Du kommer att ha såväl budgetansvar som ansvar för ledning, samordning och kompetensutveckling av två medarbetare (1,5 tjänst). Dessa två personer har du ett nära samarbete med.

Dina arbetsuppgifter inkluderar bl.a.

 • Ansvar för att bevaka lagar och kommande förändringar inom miljöområdet samt även säkerställa att dessa lagar och förordningar i sin tur implementeras och följs på bruket.
 • Kontakt med myndigheter (t.ex. Länsstyrelsen, Naturvårdsverket, kommunen), miljögrupper, skolor, närboende och andra intressenter.
 • Planera, i samråd med berörda chefer och konsulter, hur och när vi skall genomföra undersökningar och utredningar som myndigheterna ålagt oss.
 • Rapportering till berörda myndigheter samt division och koncern.
  Bistå organisationen med nödvändig/efterfrågad information inom miljöområdet.
 • Ansvar för styrning och uppföljning av deponin och hanteringen av våra restprodukter/avfall.
 • Vara med vid investerings och produktutvecklingsprojekt och bedöma dessa utifrån ett yttre miljöperspektiv.
 • Ansvarig för tillståndsansökningar gällande miljö.

Vad vi erbjuder

Med våra värderingar ”Lead and Do what’s right” strävar vi efter att föregå med gott exempel i alla aspekter av vår egen verksamhet såväl som i hållbarhet. Vi vågar ta initiativet och hela tiden ställa oss frågan vad mer vi kan göra, vad vi kan göra bättre. Detta är ett utmärkt tillfälle för dig att vara en del av resan som Stora Enso är på – att omvandlas från ett traditionellt skogsindustriföretag till ett tillväxtföretag inom förnybara material – en industri med stor potential som drivs av globala megatrender. Som Miljöchef, kommer du ges möjligheten att få vara med och driva agendan för miljöområdet för ett av Stora Ensos större bruk. Du kommer få jobba såväl strategiskt som operativt med dessa frågor och ha stort inflytande över hur miljöfrågorna hanteras.

Kvalifikationer

Är du den vi söker? För att lyckas i denna roll, har du minst 3-5 års arbetslivserfarenhet av att arbeta med miljöfrågor. Din kunskap inom området bygger på en högskole- eller universitetsexamen inom relevant område. Vi ser det som en självklarhet att du har ett genuint och stort intresse för miljöfrågor. Erfarenhet av att jobba med och kunskap inom ISO 14001 är en fördel. Du är en duktig kommunikatör och är flytande i svenska och engelska i både tal och skrift.

Du är strukturerad och har lätt för att samarbeta med andra. Då det är en roll med många olika kontaktytor värdesätter vi din förmåga att ta in mycket, och ibland svårtolkad, information. Du kan sedan omvandla denna information och kommunicera denna så att alla, även de som inte arbetar inom miljöområdet, förstår.

För att fortsätta att driva en stark kultur och implementera vår globala agenda kring förnybara material letar vi hos varje individ efter ett antal beteenden som baseras på våra ledarskapsteman:

 • Kundbehov; Håller sig väl uppdaterad gällande de marknadsfaktorer som påverkar vårt företag och förbättrar nuvarande eller uppfinner nya produkter och lösningar, genom att alltid ha kunders och konsumenters perspektiv i åtanke.
 • Affärsförmåga; Visar tydlig förståelse för finans- och produktivitetsmått som driver affärsvärde i vår verksamhet som helhet. Har förmågan att ta snabba beslut baserat på ofullständig information och tar ansvar för sina beslut.
 • Do what’s right; Tar ansvar för att Stora Enso är ett globalt företag som är etiskt, säkert och fritt från trakasserier och diskriminering. Agerar som ett föredöme för Stora Ensos värderingar och uppförandekod – i både svåra och goda tider.
 • Inspirera & Motivera; Inspirerar teammedlemmar att tro på vägen framåt och uppmuntrar en arbetsmiljö där vi samarbetar och kommunicerar. Försöker aktivt förstå hur andra motiveras i syfte att få dem att växa och prestera.
 • Personalledning; Bygger team bestående av talangfulla individer med tydliga roller och ansvar, samtidigt som man kontinuerligt främjar en lärande kultur. Sätter utmanande mål och ger både team och individer möjligheten att utvecklas och påverka verksamheten.

Övrig information

Vänligen skicka in din ansökan via vårt rekryteringssystem senast                      22 augusti 2021. Anställande chef Susanne Lind, +46 70-259 92 97, Susanne.Lindh@storaenso.com svarar gärna på dina frågor om positionen. Andra frågor kan ställas till Rekryteringsspecialist Sarah Söder, sarah.soder@storaenso.com. Vi tar endast emot ansökningar som lämnas in genom vårt rekryteringssystem.

Fackliga representanter är: Ledarna: Helene Åkesson, 070-374 04 74, Unionen: Joakim Sundström, 070-340 49 87, AF: Johan Larsson, 072-517 36 26.

Vi tror att mångfald stärker vår konkurrenskraft och bidrar till bättre beslutsfattande. Olika arbetsgrupper med olika bakgrund hjälper oss att utforska olika perspektiv och utmanar vårt sätt att tänka. Vi arbetar aktivt för att öka mångfalden på arbetsplatsen och välkomnar sökande med olika bakgrund. Stora Enso är en arbetsgivare för lika möjligheter som följer icke-diskriminerande metoder.

Baserat på geografiskt läge och nivå för positionen kan den normala rekryteringsprocessen dessutom innebära videointervju, lämplighetstester och övriga åtgärder inför anställning, såsom bakgrundskontroller, referenser, hälsokontroll och drogtest, som en del av slutskedet i processen.

Människor världen över vill ha en mer hållbar livsstil. Stora Enso Fors Bruk är med och gör den omställningen till vår vardag. Stora Enso Fors Bruk är en innovativ, högteknologisk och hållbar industri som producerar världsledande lättviktskartong för konsumentförpackningar. Stora Enso Fors Bruk har en 100% fossilfri el- och ångproduktion vilket gör bruket unikt i världen. Stora Enso Fors AB ingår i divisionen för Packaging Materials och fabriken ligger i Fors, strax nordost om Avesta. Total årskapacitet av 410 000 ton och antal anställda är cirka 520 personer.

Divisionen Packaging Materials är världsledande inom den cirkulära ekonomin med våra högkvalitativa, förnybara och återvinningsbara förpackningsmaterial baserade på både nyfiber och returfiber. Med fokus på dagens miljömedvetna konsumenter hjälper vi våra kunder att ersätta fossilbaserade material med förnybara, återvinningsbara och miljövänliga alternativ för deras dryckes-, livsmedels-, läkemedels- och transportförpackningar. Ett brett sortiment av barriärskikt möjliggör designoptimering för mer krävande slutanvändningsområden.

Välkommen med din ansökan!

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.