Hållbarhetschef

Om tjänsten

Hållbarhetschef

Tjänst: Hållbarhetschef

Företag: Norrmejerier

Sista ansökan: 2022-01-24

Ansökan: Ansök här

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag med varumärken som Västerbottensost, Verum & Fjällfil och en omsättning runt 2 miljarder kronor. Men, framför allt så är vi ett företag som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång som vi tillsammans vill ta tillvara, alltid försöka förbättra och bygga framtiden på. För oss är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även innefattar omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.

Din vardag hos oss

Norrmejerier är en ekonomisk förening, och vi ägs av våra leverantörer – de norrländska mjölkbönderna. Vi tillverkar viktiga, goda produkter som spelar en central roll från frukost till kvällsmackan på köksbord i över halva Sverige. Därför är allt vårt arbete, inkluderat hållbarhet, något som är större och går längre än bara företaget.

Som Hållbarhetschef ansvarar du för Norrmejeriers övergripande strategiska hållbarhetsarbete i hela värdekedjan – från primärproduktion till kund och konsument, samt mot samhället. För oss inkluderar hållbarhet miljö, etik, ekonomi och hälsa, och hållbarhetsarbetet är en integrerad del av vår affär. I din roll säkerställer du att Norrmejerier bidrar till ett levande Norrland och en hållbar planet, och till att vi kan fortsätta göra gott.

Rollen som hållbarhetschef rapporterar till företagets VD och ansvarar för att utveckla, förankra och integrera Norrmejeriers hållbarhetsstrategi i hela företaget och i allt vi gör. Du leder arbetet, men arbetar nära såväl Företagsledning som ägare och leverantörer, och tillsammans med flera nyckelroller i företaget. Du säkerställer att hållbarhetsstrategin blir en integrerad del av affärsstrategin, att mål sätts och följs upp, att hållbarhet beaktas i större strategiska beslut som investeringar eller andra större projekt, och hjälper till att visa vägen för våra ägares strävan att fatta långsiktigt hållbara beslut.

Omvärldsbevakning inom hållbarhetsområdet ingår som en naturlig och viktig del i arbetet. Du analyserar och tar ställning till olika externa rapporter, ny lagstiftning, globala och regionala mål, verktyg och modeller samt hållbarhetsinitiativ ur ett Norrmejerier-perspektiv. Du bygger nätverk och strategiska samarbeten inom hållbarhetsområdet, medverkar och representerar Norrmejerier i vissa forum och så vidare.

I rollen ingår ansvar för Norrmejeriers hållbarhetspolicy, hållbarhetsredovisning, uppförandekod och andra styrande dokument som är relevanta inom området. Du säkerställer att det övergripande hållbarhetsarbetet är synkroniserat med företagets ledningssystem för gård, miljö och energi i samråd med ansvariga inom ägarledet och inom kvalitet, miljö och energi.

Du driver det viktiga arbetet med hållbarhetskommunikation internt till ägare och medarbetare för att sprida kunskap och förståelse, och gör det med stöd av internkommunikation, medlemsorganisation och ledning. Du engagerar företagets ägare, ledning och medarbetare inom hållbarhet så att hela företaget, som en naturlig del av vardagen, går åt samma håll mot en hållbar framtid. Du kommunicerar också externt via olika kanaler och fungerar som talesperson och ibland föredragshållare för Norrmejeriers hållbarhetsarbete.

Tjänsten är en tillsvidareanställning med placering i Umeå. Du är direkt underställd VD, och har nära samarbete med funktionerna Medlem och Kvalité & Miljö, men arbetar mycket självständigt.

Vi erbjuder dig

  • En intressant roll där du dels verkligen kan påverka, och dels kan utvecklas och lära dig nytt
  • Att arbeta med produkter och varumärken som är viktiga i konsumenternas vardag
  • Att vara en del av en dynamisk organisation där vi jobbar tillsammans för att nå våra syften och mål
  • Att få arbeta med hållbarhetsförbättringar i allt från arbetet på mjölkgård till förpackningar på köksborden
  • Att kunna bidra till en levande norrländsk mjölkproduktion och ett levande och öppet Norrland
  • Att få göra en verklig skillnad genom att göra gott, varje dag.

Vi söker dig

Du som söker denna roll arbetar förmodligen som hållbarhetsansvarig idag. Kanske är du verksam inom jordbruks- eller livsmedelsnäringen? Du har bred och djup kunskap inom hållbarhetsområdet i hela kedjan från primärproduktion och leverantörsled, via livsmedelsproduktion till kund- och konsumentled. Du har god erfarenhet av strategiskt hållbarhetsarbete, kommunikativt ledarskap och förändringsarbete. Du är duktig på att kommunicera och är bekväm med att presentera och föreläsa. Erfarenhet av att göra hållbarhetsredovisningar, LCA-analyser och riskbedömningar av leverantörskedjor är meriterande, likaså erfarenhet från arbete med ledningssystem.

Vidare krävs att du har en akademisk utbildning inom naturvetenskap eller hållbarhet. Utbildning och erfarenhet inom lantbruk är meriterande, likaså ledarutbildning och/eller kommunikationsutbildning.

Som person är du strategisk, driven och målfokuserad och tycker om att jobba i team. Du är kommunikativ och förtroendeingivande och har en fallenhet för att motivera och engagera mot gemensamma mål. Du arbetar systematiskt och noggrant och har en förmåga att anta helhetsperspektiv och se samband, värdera risker och se olika lösningar och scenarier.

Välkommen med din ansökan

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.