Pengarna finns i ditt avfall

Fyllda soptunnor kan vara en signal om att det rinner ut pengar ur företaget. Genom att se möjligheterna kan avfallet istället bli en resurs som till och med kan bidra till att effektivisera verksamheten.

De senaste tio åren har det hänt mycket på avfallsområdet. Källsorteringen har ökat, samtidigt som deponeringen har minskat och allt mer avfall material- eller energiåtervinns. Idag återvinns närmare 75 procent av allt industriavfall från tillverkningsindustrin, varav 40 procent materialåtervinns.

Men allt detta har inte skett av sig självt. Bakom den ökade återvinningen finns flera kraftiga styrmedel, bland annat producentansvaret, förbud och skatt på deponering samt mål för återvinningen. För många företag har detta inneburit att det som tidigare skickades på deponi nu måste tas omhand på ett eller annat sätt.

Finns pengar att spara

Samtidigt finns det alla möjligheter att se på avfallet som en dold resurs i företaget.

– Avfallshanteringen innebär ju en kostnad i sig, säger Gunnar Fredriksson på Naturvårdsverket. Det kan handla om tusenlappar per ton som ligger i avfallet.

Oavsett vilken typ av bransch man arbetar inom kan det alltså vara värt att analysera sitt avfall. Allt som ligger i soptunnan har någon gång fraktats till företaget, många gånger i form av en råvara som företaget har köpt in för sin verksamhet. Att detta sedan hamnar i avfallet blir en dubbel kostnad.

– Det som är intressant när man börjar studera avfallet från en verksamhet är att mycket av det man betalar dyrt för att forsla bort också har kostat företaget pengar i inköp. Med bättre planering så att man inte köper in mer än det man behöver kan verksamheten spara in väldigt mycket i båda ändar, förklarar Gunnar Fredriksson.

Slöseri med resurser

För tillverkningsindustrin kan det också vara intressant att se över sina processer för produktionen av produkterna. Det kan exempelvis handla om att utveckla utformningen av produkten och själva tillverkningen så att det blir så lite spill som möjligt, men också att se över valet av material. Blir produkten återvinningsbar även i nästa led?

– All avfallshantering är ett symptom på att det finns ett resursslöseri, betonar Gunnar Fredriksson och tar en tomat som exempel.

Att kasta bort en tomat är kanske i sig inget bekymmer, men i det större perspektivet har den bortkastade tomaten haft en miljöpåverkan utan att komma till någon nytta. Den har odlats, skördats och transporterats för att sedan kastas och eventuellt också transporteras som avfall.

Produktens hela liv

Samtidigt är det viktigt att hålla i minnet att avfall- och återvinning inte är det enda perspektivet i tillverkningen av en produkt. Produkten i sig har ett liv och det finns andra krav som styr utformningen. Till exempel är förpackningar nödvändiga för att varan kommer till konsumenten i ett gott skick.

– Problem som finns i produktionsledet kan ibland uppvägas av andra fördelar i kommande led, säger Weine Wiqvist på RVF. Därför är det vikigt att titta på sin produkt ur ett livscykelperspektiv så att man får hela bilden av produktens miljöpåverkan.

I takt med att allt mer avfall återvinns i form av material eller energi har det också vuxit fram en marknad för att ta hand om avfallet. Weine Wiqvist tycker att Sverige idag är bra på att återvinna de stora materialflödena och tror att de närmaste tio åren kommer att handla om att ytterligare förbättre kvaliteten i återvinningen, både när det gäller material-, energi- och biologisk återvinning. Däremot skulle han önska att vi fick se mer av materialåtervinning än produktåtervinning i framtiden.

Bransch med potential

Detta är också något som Återvinningsindustrierna betonar i en rapport som presenterades under Återvinningsdagarna i början av april.

– Återvinning är en framtidsbransch som har en stor potential, påpekar Annika Helker Lundström, vd för Återvinningsindustrierna.

Hon konstaterar att återvinningen är både ett energi- och resurssnålt sätt att ta hand om avfallet, men att det krävs förändringar för att kunna ta nya steg framåt. För att ytterligare öka återvinningen föreslår Återvinningsindustrierna i sin rapport att man öppnar för ett generellt producentansvar. Producentansvaret skulle då inte bara omfatta förpackningar utan även andra produkter, något som också skulle underlätta för konsumenterna. En köksbunke i plast kunde då slängas i plaståtervinningen tillsammans med alla andra plastprodukter.

– Då blir det mer ekonomi i återvinningen, betonar Annika Helker Lundström och förklarar att det enligt deras beräkningar skulle innebära minst 10 000 nya jobb inom en tioårsperiod, förutsatt att marknaderna är konkurrensutsatta och alla monopol borta. Det skulle ha stor betydelse för branschen, konstaterar hon.

/Fakta/ Så kan du minska ditt avfall

– Titta i soptunnan. Oavsett vilken verksamhet du bedriver så kan du genom att analysera ditt avfall få en uppfattning om var du kan sätta in åtgärder. Mycket spill i produktionen kostar både pengar i inköp av material och i bortförskaffande.

– Förebygga avfall. I tillverkningsindustrin kan det handla om att se över sina processer och undvika att det uppkommer avfall. Val av material och råvaror är också viktigt för att avfallet ska kunna återvinnas i stället för att skickas på deponi.

– Återvinning. Kan avfallet återvinnas i den egna verksamheten?

– Källsortering. Deponi är ofta en kostsam utväg för att ta hand om avfallet. Genom att bygga upp bra system för källsortering kan mer av avfallet material- eller energiåtervinnas.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.