– När vi efter ett par års tid fick idén att använda tekniken till återanvändning av klädesplagg blev det snabbt aktuellt att förlägga företagets verksamhet till Greenhouse Labs på KTH. Vi arbetar i dag med många duktiga kemitekniker som vidareutvecklar metoden, säger Gunnar Henriksson.
Men det finns vissa hinder. Bland annat har ofta bomull och oljebaserad syntetfiber blandats i ett tyg vilket kräver separering. Även färgseparering kan krävas.
– Den återvunna cellulosan kan ge en något skörare textilkvalitet än ursprungsvarans, och nu ser vi över olika sätt att stärka upp fibrerna. Ett sätt är att följa pappersindustrins princip vid recycling och armera upp det återvunna materialet med nytt råmaterial från skogen. Genom att tillsätta en del jungfrufiber kan man till och med höja textilkvaliteten jämfört med ursprungstygets, säger Gunnar Henriksson och tillägger att stora textilköpare i Sverige har visat intresse för tekniken för att kunna möta sina kunders efterfrågan om miljöbättre klädproduktion.
publicerad 22 oktober 2012