Peak cotton kräver klädåtervinning

130 000 ton textilier förbrukas varje år i Sverige. Mindre än en fjärdedel hamnar i klädinsamlingar, resten sängs eller bränns upp. Samtidigt ökar behovet av textil i världen. Nu har KTH-forskare hittat en ny återvinningslösning på kemisk väg.

Sedan år 2000 har svenskarnas textilkonsumtion ökat med 40 procent. Gunnar Henriksson, professor i träkemi vid KTH, menar att vi har uppnått Peak cotton eftersom vi inte ökar mängden producerad fiber och inte längre kan tillgodose jordens befolknings behov av bomull. Återvinning av textil har därför blivit en het fråga.

På KTH har Gunnar Henrikssons och hans kollegor nu hittat en ny teknik som går ut på att kemikalier löser upp och fäller ut cellulosan i tyget i en form som gör att den kan processas vidare.

– När vi efter ett par års tid fick idén att använda tekniken till återanvändning av klädesplagg blev det snabbt aktuellt att förlägga företagets verksamhet till Greenhouse Labs på KTH. Vi arbetar i dag med många duktiga kemitekniker som vidareutvecklar metoden, säger Gunnar Henriksson.

Men det finns vissa hinder. Bland annat har ofta bomull och oljebaserad syntetfiber blandats i ett tyg vilket kräver separering. Även färgseparering kan krävas.

– Den återvunna cellulosan kan ge en något skörare textilkvalitet än ursprungsvarans, och nu ser vi över olika sätt att stärka upp fibrerna. Ett sätt är att följa pappersindustrins princip vid recycling och armera upp det återvunna materialet med nytt råmaterial från skogen. Genom att tillsätta en del jungfrufiber kan man till och med höja textilkvaliteten jämfört med ursprungstygets, säger Gunnar Henriksson och tillägger att stora textilköpare i Sverige har visat intresse för tekniken för att kunna möta sina kunders efterfrågan om miljöbättre klädproduktion.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste