Felaktigt bortskaffande av läkemedel kan ha en förödande effekt på miljön. Avfallet kan förorena vattenresurser, kontaminera jorden och skada djurlivet. Därför är det viktigt att hantera det på ett hållbart sätt. Det handlar om att skydda planeten, men det handlar också om att skydda människor från att ta skada. Hanteringen regleras av många lagar och föreskrifter som sjukvården måste följa.
Hållbar hantering av läkemedelsavfall
Inom sjukvården och läkemedelsbranschen förekommer specifikt avfall som måste hanteras enligt föreskrifter från Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket. Så kallat specialavfall, till exempel kanyler och andra vassa föremål, smittförande avfall och läkemedel med toxisk effekt, måste hanteras säkert för att skydda miljö, människor och djur.
Det finns specialanpassade lösningar som underlättar Hållbar hantering av läkemedelsavfall, vilka hjälper vården och läkemedelsbranschen att ta hand om avfall som uppstår. Svenska företaget Recaremed har till exempel tagit fram ett retursystem med insynsskyddade avfallslådor som förebygger stölder, med klimatsmart leverans till, och hämtning från, arbetsplatser. Genom att skapa ordning i verksamheten, utbildning av berörd personal och färdiga instruktioner minskar volymen av läkemedelsavfall.
Stor miljöfara vid felaktig hantering
Läkemedel som hamnar i miljön, vattendrag och dricksvatten kan orsaka en rad olika problem, från att skada växt- och djurlivet till att förorena livsmedelsförsörjningen. Dessutom kan bortkastade nålar och andra vassa föremål utgöra en fara för djur och människor. Felaktigt hanterat läkemedelsavfall kan också leda till utveckling av antibiotikaresistenta bakterier.
För att skydda miljön och folkhälsan är det viktigt att hantera läkemedelsavfall på ett säkert och hållbart sätt. Men det finns även sätt att minska de negativa konsekvenserna från början genom mindre utsläpp vid produktion och mindre svinn genom rätt dosering, och därmed även minska avfallet som uppstår.
Förslag om miljökriterier vid tillverkning
Redan år 2011 fick Läkemedelsverket i uppdrag av regeringen att ta fram åtgärder som skulle kunna minska den miljöpåverkan som användningen av läkemedel i Sverige har. Året därpå presenterades ett antal förslag, varav ett av de viktigaste var att minska den mängd läkemedel som skrivs ut.
Läkemedelsverket fortsätter sitt arbete med att minska påverkan på miljön och den 31 oktober 2022 presenterade myndigheten ett förslag om miljökriterier vid tillverkning av läkemedel och aktiv substans. Genom att införa en miljöpremie vill man kunna minska risken för utsläpp i miljön vid framställning av läkemedel.
Kunskapscentrum för läkemedel i miljön
Läkemedelsverket har även, efter uppdrag från regeringen 2018, tagit fram ett kunskapscentrum för läkemedel i miljön. Detta ska öka kunskapen om läkemedels miljöeffekter genom att samla svenska aktörer och vara en plattform för diskussioner och samarbeten. I kunskapsbanken skriver Läkemedelsverket bland annat om hur läkemedel som intas sedan kan utsöndras via urin eller avföring och hamna i avloppsvatten. Läkemedel som läggs på huden kan också hamna i miljön på grund av tvätt, dusch och bad.
Vissa läkemedel har aktiva substanser som är svårare än andra att rena bort ur avloppsvatten. Även produktionen, mängden, hur lätt det bryts ner i kroppen och miljön, samt hur överblivet läkemedel tas om hand är punkter som styr hur stor miljöpåverkan blir i slutändan. Målet är att minska mängden läkemedel i miljön och hindra utvecklingen av antimikrobiella ämnen, utan att tumma på tillgången till säkra, effektiva läkemedel.