Experten: 6 avgörande tips för att komma igång med hållbarhetsrapporteringen

Sponsrat av Position Green Årets rapporteringssäsong är över och det är redan tid att förbereda sig inför nästa. Calum Revfem, Director på Position Green Advisory, avslöjar sina sex bästa tips till dig som ska hållbarhetsrapportera för första gången.

Experten: 6 avgörande tips för att komma igång med hållbarhetsrapporteringen

De olika ramverken för hållbarhetsrapportering kan verka krångliga. Som tur är finns det saker att tänka på och verktyg att använda för att börja rapportera på ett smidigt och effektivt sätt. 

1.   Börja i tid

Om ni siktar på att publicera er rapport i mars, börja förbereda och samla teamet redan i augusti/september året innan. Säkerställ att ni har interna resurser på plats och se till att alla inblandade är medvetna om sitt ansvar och vilken tidsram som gäller.

2.   Utgå från en befintlig standard

Använd en erkänd rapporteringsstandard som exempelvis GRI eller SASB när ni börjar rapportera. På så sätt kan ni försäkra er om att ni går i rätt riktning redan från start. 

3.   Var strategisk

I strävan efter att uppfylla rapporteringskraven är det lätt att glömma bort helheten. Ha därför en tydlig vision om vart företaget vill gå, vilken hållbarhetsstrategi ni ska ha och vilka huvudsakliga hållbarhetsområden ni vill fokusera på. Se till att dessa går i linje med resten av företagets strategi.

4.   Sätt i gång

Börja med det ni redan har och utgå ifrån det. Den första rapporten kommer inte bli perfekt, men rapporteringsprocessen gör det möjligt för dig som jobbar med hållbarhet att få en tydlig vision om vart ni vill gå och vad som behöver implementeras för att uppfylla alla rapporteringskrav i nästa rapporteringscykel.

5.   Håll det enkelt

Det är viktigt att rapporten är tydlig och går rakt på sak. Undvik tvetydigt språk och håll det enkelt.

6.   Var transparent

Var transparent när det kommer till såväl positiva som negativa effekter. Transparens skapar förtroende och gör det möjligt för företaget att bygga en stark och effektiv hållbarhetsstrategi.

Vill du veta mer om rapporteringstrender, rekommendationer och best practice för att säkerställa data och rapportkvalitet? Ta del av fler insikter på Position Greens hemsida. 

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.