BSK arkitekter förvandlar kontor till bostäder med havsutsikt

Sponsrat av BSK Arkitekter The View i Nacka strand är juvelen i en ny stadsdel där kontor görs om till hållbara bostäder. Här har BSK Arkitekter förvandlat en kontorsbyggnad till 268 bostadsrätter med utsikt över inloppet till Stockholm.

The View är placerad på kajnivå mot den branta sluttningen i Nacka strand som präglas av topografin och Nackas dramatiska norra kust. Foto: Thomas Zaar

Med över 44 000 m² är The View ett av de största konverteringsprojekten i Stockholmsregionen. Byggnadens stomme, tegelfasader och trapphus har tillvaratagits, vilket varit en viktig del i projektets fokus på hållbarhet.

– The View är ett lysande exempel på hållbar bostadsutveckling. Om vi blir bättre på att anpassa befintliga byggnader kan vi skapa fler bostäder med lägre klimatpåverkan och unika kvalitéer jämfört med att bygga nytt, säger Lise-Lott Söderlund, VD och chefsarkitekt på BSK Arkitekter.

Fakta

The View

Typ av projekt: Konvertering av kontor till bostäder
Uppdragsgivare: Carlyle och Skanska
Antal bostadsrätter: 268
Kvadratmeter: 44 000
Plats: Nacka kommun
Färdigställt: 2020

Byggnaden ritades som kontor för Ericsson på 80-talet och den ursprungliga layouten har resulterat i lägenheter med en stor variation, generösa takhöjder och nyskapande planlösningar. Genom en varsam om- och tillbyggnad har byggnadens arkitektur förädlats.

– Konvertering av kontor ställer stora krav på arkitekten. Kontorsfastigheter är inte planerade för bostäder men med kreativa lösningar kan de omvandlas till bra och unika lägenheter, säger Svante Bergman, ansvarig arkitekt på BSK Arkitekter.

Foto: Thomas Zaar

Utblicken mot vattnet har varit den röda tråden när BSK Arkitekter ritat de nya bostäderna. Genom påbyggnader för takvåningar och uteplatser utnyttjas byggnadens läge maximalt. De flesta lägenheterna har havsutsikt och balkong eller terrass. 30 lägenheter får spektakulära takterrasser och 10 Townhouses i etage får egen ingång och uteplats.

Huset har 12 våningar och står i en brant sluttning på Nackas norra kust. På markplan ligger en småbåtshamn och den populära restaurangen J. Här finns möjlighet att ta färja till Nybrokajen, bergbana till områdets torg eller  buss till Slussen på 10 minuter.

The View är en del av den nya stadsdelen som växer fram i Nacka strand, nära centrala Nacka och nya tunnelbanan. BSK Arkitekter har utvecklat planprogrammet för hela Nacka Strand, ett område som tidigare bestod främst av kontorsfastigheter  men som nu blir en blandad stadsdel genom att totalt 1 800 nya bostäder och service tillförs.

Fakta

BSK Arkitekter

Grundades: 1966
Antal anställda: 45
Expertis: Stadsbyggnad, bostäder, kontor, samhällsfastigheter och inredning.
Framstående projekt: Solnas nya stadsdel Södra Hagalund, Campus Albano, Yllefabriken, Södertälje sjukhus och Postens huvudkontor.
Ägare: Företaget är till hälften medarbetarägt och tillhör Arcona-koncernen, som ägs av Veidekke.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.