På spaning efter nya projekt

Svensk miljöteknikexport arbetar för att hjälpa svenska miljöteknikföretag att nå ut i världen med sina produkter och tjänster inom luft-, vatten- och avloppsrening samt avfallshantering och återvinning. Projektspaning är ett sätt att förbättra de svenska företagens chanser att vinna internationella upphandlingar.

Svensk Miljöteknikexport är ett treårigt projekt inom Exportrådet som startade för ett och ett halvt år sedan. En viktig uppgift inom projektet är att arbeta med exportmarknadsföring i form av seminarier och informationsmöten där svenska företag kan möta upphandlare och beslutsfattare världen över.

Arbetet med att göra de svenska företagen kända på den internationella marknaden har bland annat resulterat i en omfattande företagsdatabas där svenska miljöteknikföretag finns samlade och en hemsida med mängder av information om projekt och internationella upphandlingar. Svensk miljöteknikexport arbetar också i samverkan med andra organisationer och nätverk som främjar svensk miljöexport och hemsidan fungerar därför också som en mötesplats för företag.

Fokus ligger på områdena vatten, luft och avfall och det är framför allt östersjöregionen, Central- och Östeuropa och storstäderna i Asien som bearbetats. Ett trettiotal marknadsföringsaktiviteter har hittills genomförts i bland annat Lettland, Polen, Ungern, Rumänien, Kina, Honkong och Indien.

Långsiktigt arbete

– Genom vårt nätverk kan små och medelstora företag hitta varandra så att de tillsammans kan gå ihop och bjuda i en upphandling och exempelvis erbjuda en helhetslösning för ett vattenreningsverk, berättar Marta Simon som arbetar med projektet Svensk Miljöteknikexport tillsammans med Rutger Engsäll. Vi hjälper också företag med information om var de kan söka pengar för att finansiera ett projekt.

Marta Simon förklarar att arbetet med att göra svensk miljöteknik känt internationellt till stor del handlar om ett långsiktigt arbete med att skapa en medvetenhet hos politiker, myndigheter och allmänhet i de olika länderna om att insatser för att förbättra miljön är viktiga. Det finns ett stort behov av miljöteknik globalt, inom framför allt vatten och avfall, och här kan Sverige bidra med ett stort kunnande.

Svensk Miljöteknikexport har en databas där alla internationella upphandlingar finns samlade, men för att förbättra de svenska företagens chanser att vinna måste företagen får reda på och kunna komma med i diskussioner innan specifikationerna för upphandlingen slagits fast. Det är där som projektspaningen kommer in.

– Vi vill komma in så tidigt som möjligt, säger Rutger Engsäll, redan när borgmästaren börjar fundera på att köpa in ett nytt reningsverk. Då kan vi vara med och påverka och berätta om de metoder som våra svenska företag har att erbjuda och därmed öka chanserna att just våra metoder finns med i kravspecifikationen.

PR för svensk teknik

För att lyckas med detta vill man engagera den utländska organisationen i form av ambassader och handelskammare som Sverige har globalt så att de kan använda sitt kontaktnät lokalt för att fånga upp nya projekt. När det dyker upp diskussioner i lokalpressen eller på politisk nivå om att exempelvis sopsituationen är outhärdlig kan de svenskar som finns på plats via Svensk Miljöteknikexports hemsida informera företagen hemma i Sverige om detta och ge dem så kallade early warnings.

Rutger Engsäll berättar också att de håller på att ta fram informationsmaterial som ambassader och handelskammare kan använda för att informera om svensk miljöteknik. Bland annat ska man göra ett ”globalt skyltfönster”, det vill säga stora skärmar med information om miljöteknik som kan ställas upp på exempelvis ambassader och miljödepartement.

Dessutom ska man ta fram datapresentationer, broschyrer och marknadsföringspaket som är lätta att använda även för de som inte är experter på området. På så vis hoppas man kunna sprida kunskap om svenskt miljökunnande runt om i världen.

Hoppas på fortsättning

Projektet Svensk Miljöteknikexport kommer att pågå under ett och ett halvt år till, men frågan är vad som händer när projekttiden tar slut. Mikael Lindström på Utrikesdepartementet förklarar att UD, som tillsammans med Miljödepartementet satsat 21 miljoner kronor i projektet, gärna vill se att man går vidare med miljöexportsatsningarna när projektet är färdigt. Men det kräver också att man får nya anslag för detta. Även om det offentliga inte kan subventionera miljöexport, eftersom det strider mot de allmänna handelsreglerna, ser han att det offentliga har ett ansvar för exporten, inte minst för att gynna tillväxt och arbetstillfällen.

– Många svenska företag är konkurrenskraftiga internationellt, till exempel när det gäller export av reningsteknik, men eftersom många är små och inte har möjlighet att själva marknadsföra sig internationellt är det viktigt med någon form av samordning, säger han. Vi vill gärna ha medel för att kunna gå vidare med projektet och jag tror också att det finns ett stöd för att satsa på dessa frågor.

Läs mer:

www.swedentech.swedishtrade.se

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.