Både Felicia Frederiksson och Mio Pettersson, doktorander i kemi vid Örebro universitet, forskar båda om högflorerande ämnen, så kallade PFAS, som är svåra att bryta ner och kan ha skadliga effekter för både människor och miljö.
Vid den internationella konferensen Dioxin 22 i New Orleans fick de båda motta Otto Hutzinger Student Award för sina respektive forskningsprojekt samt tillhörande presentationer.
Prisas för forskning om PFAS-polymer i daggmaskar
Felicia Frederiksson prisades för sin studie om hur PFAS-polymer sprids i slam och tas upp av daggmaskar, vilket är ett hittills relativt outforskat område.
– När vi studerade maskarna kunde vi också se hur PFAS-polymerer omvandlades till andra PFAS-ämnen. Dessa ämnen innebär en risk för både djur och natur eftersom de inte bryts ner, utan sprids vidare i naturen. Vår studie visar att det behövs mer kunskap om PFAS-polymerer, säger Felicia Frederiksson i en kommentar.
Studie om hur bioprodukter kan adsorbera PFAS-ämnen
Mio Petterson prisades för en pågående studie om hur biprodukter, såsom bark från sågverks – och massindustrin, kan användas för att adsorbera PFAS-ämnen från vatten.
– Vi genomför en studie där vi prövar det här just nu. För att fånga upp miljöföroreningar som PFAS som finns i våra vatten krävs det nya innovativa vattenreningsmetoder, säger han i en kommentar.
”Känns fortfarande lite orealistiskt”
Otto Hutzinger Student Award delas ut till studenter eller doktorander som ”genomför enastående presentationer”. Juryn bedömer både kvaliteten på forskningen och själva framförandet av presentationen. Felicia Frederiksson och Mio Pettersson är två av fyra pristagare. De två andra pristagarna kommer från Japan och Schweiz.
– Det är otroligt roligt att få uppskattning för sitt arbete och det känns fortfarande lite orealistiskt att vara en utav fyra som fick den här utmärkelsen i år. Det betyder väldigt mycket för mig, säger Mio Pettersson.
– Det är sjukt kul, och det betyder otroligt mycket. Det känns som ett bevis för att ens arbete betyder någonting och att man dessutom har kunnat förmedlat sin forskning på ett tydligt sätt, säger Felicia Frederiksson.