Ordföranden efter konkursen – regeringens beslut drabbade oss hårt

Social hållbarhet Tankesmedjan Global Utmaning ansöker om konkurs efter en 18 år lång verksamhet. Enligt ordföranden Catarina Rolfsdotter-Jansson fanns det inget annat val då man inte lyckats få fram finansiering. En tidigare vd, som lämnade organisationen den sista januari, ställer sig dock frågande till beslutet.

Ordföranden efter konkursen – regeringens beslut drabbade oss hårt
Catarina Rolfsdotter-Jansson, ordförande för Global Utmaning.

Tankesmedjan Global Utmaning har skickat in en ansökan om konkurs till tingsrätten. Organisationens ordförande, Catarina Rolfsdotter-Jansson, säger till Miljö & Utveckling att beslutet har fyra samspelande orsaker.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Det första är vår verksamhet finansierats av projektmedel samtidigt som vi saknat grundfinansiering. Det har skapat en instabilitet. Det andra är att vi drabbats indirekt, men hårt, av den nya regeringens anslag till Sida från vilka vi fått projektmedel. De pengarna låg redan i vår budget innan de blev bortplockade.

En tredje anledning är enligt Catarina Rolfsdotter-Jansson en större försiktighet hos potentiella finansiärer.

– Det beror på det osäkra ekonomiska läget i samhället i stort.

Slutligen säger Catarina Rolfsdotter-Jansson att en oberoende tankesmedja som Global Utmaning, som söker bred samverkan, har svårare att få finansiering än tankesmedjor som företräder enskilda intressen eller ideologier.

– Det är både sorgligt och dåligt för samhällsutvecklingen. Den bredd och det oberoende som vi stått för är otroligt viktigt och hade behövts.

Grundades av Kristina Persson 2005

Global Utmaning grundades av civilekonomen, socialdemokraten och tidigare riksdagsledamoten Kristina Persson. Ambitionen var att sprida kunskap och dialog kring de förändringar som globaliseringen förde med sig. Fokus har legat på sociala frågor som arbetsmarknad och välfärd men under senare år allt mer på miljö och klimat.

Det är drastiskt att försätta organisationen, som varit verksam sedan 2005, i konkurs. Fanns det verkligen inga andra alternativ?

– Vi har sett över alla möjligheter. Det här var det sista beslutet vi ville fatta. Vi har dessutom redan minskat personalkostymen. Skulle vi minskat den ännu mer hade vi inte kunnat utföra det vi ska utföra. Vi har undersökt den möjligheten noga och den möjligheten var helt enkelt inte genomförbar.

Catarina Rolfsdotter-Jansson berättar att Global Utmaning i dagsläget har en heltidsanställd vd, tre ytterligare anställda samt hon själv, som har en tjänst på 20 procent som arbetande styrelseordförande.

Hur har ersättningsnivåerna sett ut i verksamheten. Har de varit rimliga?

– Jag har inte de exakta siffrorna. Men de har absolut varit rimliga, jag har själv varit med och satt dem. Vi har varit otroligt försiktiga med vår ekonomi. Det är inte i utgifterna som problemen ligger.

Strax efter årsskiftet lämnade Global Utmanings vd sedan många år, Tove Ahlström, organisationen. Hon är kritisk till beslutet att försätta tankesmedjan i konkurs.

– Som oberoende tankesmedja har Global Utmaning alltid haft det svårt att få medel. Alla vill vara med men ingen vill betala. Global Utmaning har genom åren stått helt utan pengar vid flera tillfällen, men tidigare har man då valt att skala ner verksamheten under perioder tills finansieringen har ordnat upp sig. Jag förstår inte varför man nu väljer att ansöka om konkurs. Det är för mig obegripligt.

”Går att krympa organisationen”

Tove Ahlström säger hon är förvånad då det så långt hennes kunskap sträcker sig också fanns anslag kvar för de närmst åren från bland annat Vinnova, Mistra och Formas.

– Jag gjorde också mitt allra yttersta för att få alla finansiärer att stanna kvar när jag slutade. Och vissa valde att göra det. Även om det så klart tar emot så går det också att krympa organisationen, säger Tove Ahlström som arbetat i organisationen med både många och få medarbetare på kansliet.

Tove Ahlström menar också att hon själv har ett ansvar då hon inte lyckades få in nya medel under våren 2022, då man var tvungen att säga upp en stor del av personalen.

– Det var det jobbigaste jag har gjort i hela mitt liv.

Att Tove Ahlström lämnade Global Utmaning har enligt henne själv inget att göra med det tuffa ekonomiska läget för tankesmedjan.

– Jag jobbade dygnet runt med tankesmedjan i fyra år. Sen började jag känna mig färdig.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste