Med målet om att nå nettonollutsläpp till 2040 har det svenska ölbryggeriet under de senaste åren tagit ett krafttag i sitt hållbarhetsarbete. Åtgärderna har bidragit till minskade utsläpp över hela värdekedjan och handlar om allt från hur malten produceras till hur ölen kyls ner.
Bryggerijättens tips – 5 åtgärder för minskade utsläpp
Klimat
Sedan 2015 har det bryggerijätten minskat sina absoluta koldioxidutsläpp med 18 procent. Här är de 5 åtgärder som gjort störst skillnad.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Mellan 2015 och 2022 har arbetet gjort att ölbryggeriets koldioxidutsläpp minskat med 18 procent i absoluta tal, vilket visar den totala utsläppsminskningen oavsett företagets tillväxt. I relativa tal handlar det om en 34 procentig minskning.
Samtidigt konstaterar ölbryggeriet, Carlsberg Sverige, att det finns mycket kvar att göra. En majoritet, 57 procent, av företagets utsläpp kommer från förpackningar samt från odling och förädling, 21 procent. Enligt företagets hållbarhetschef Anna Anderberg kommer de två områdena stå i fokus inför kommande hållbarhetsarbete.
– Vi har ökat andelen klimatsmarta förpackningsslag och tagit bort överflödiga sekundärförpackningar, som inte går att materialåtervinna. Det är ett långsiktigt samarbete som vi driver tillsammans med våra partners över leverantörskedjan och även gemensamt inom branschen. Hållbart odlade råvaror är nästa område där vi behöver göra mer tillsammans med våra partners i värdekedjan, säger hon i en kommentar.
Fakta
Bryggerijättens tips – 5 åtgärder för minskade utsläpp
Förnybar energi i dryckesproduktionen
Sedan 2017 har Carlsberg Sverige ökat andelen egenproducerad biogas till 18 procent av all gasanvändning. Carlsberg Sverige använder sig dessutom av enbart av förnybar energi i den egna dryckesproduktionen, i form av grön certifierad el och biogas, köpt och egenproducerad. Mellan 2015 och 2022 har de relativa utsläppen av växthusgaser från bryggeriet (dryckesproduktionen) minskat med 64 procent.
Hållbart odlad malt och lägre sockerhinnehåll
2023 öppnade Carlsberg Sverige ytterligare en silo för ekologisk malt på bryggeriet i Falkenberg. Samtidigt har företaget gjort en förflyttning mot sockerfria och lågsockrade produkter, vilket har ett lägre koldioxidavtryck då utsläppen från odling och bearbetning av sockerbetor försvinner alternativt minskar. Mellan 2015 och 2022 har Carlsberg Sveriges relativa utsläppen av växthusgaser från odling och förädling minskat med 41 procent.
Hållbara förpackningar
Carlsberg Sverige har minskat andelen engångsglas i portföljmixen, ökat andelen PET-flaskor och andelen återvunnet material i PET-flaskor. De har även reducerat förpackningars vikt och ökat andelen materialåtervinningsbara plastförpackningar. Mellan 2015 och 2022 har de relativa utsläppen av växthusgaser från förpackningar minskat med 27 procent.
Hållbara transporter
Mellan 2015 och 2022 har de relativa utsläppen av växthusgaser från transport och distribution minskat med 23 procent. Det är resultatet från företagets satsningen på optimerade rutter och tågtrafik samt förflyttning till elektrifierade transporter. Under 2024 planerar företaget att alla dryckestransporter i södra och västra Sverige ska ske med ellastbilar.
Energieffektiva kylskåp
Mer energieffektiva kylskåp och lägre kolintensitet i elnätet (energianvändning hos kunderna) har bidragit till att de relativa utsläppen av växthusgaser från kylning minskat med 12 procent mellan 2015 och 2022.