OECD:s riktlinjer – nu stramas kraven åt

Klimat Efter den senaste uppdateringen för över tio år sedan uppdaterar nu OECD sina riktlinjer för företags hållbarhetsarbete. Nu stramas kraven åt genom att omfatta områden som klimat och miljö.

OECD:s riktlinjer – nu stramas kraven åt
Nu uppdaterar OECD sina riktlinjer för företag. Foto: Adobe Stock.

Sedan 1976 har OECD haft riktlinjer för multinationella företag inom en rad områden, så som mänskliga rättigheter, transparens och korruption. Riktlinjerna är inte bindande, men OECD:s 38 medlemsländer, där Sverige ingår, är skyldiga att se till att riktlinjerna implementeras. De företag som bryter mot dem kan anmälas.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Den senaste uppdateringen var 2011 då ett nytt kapitel om mänskliga rättigheter lades till. Enligt de riktlinjerna ska företag analysera sin påverkan på mänskliga rättigheter genom så kallad human rights due diligence.

Nu meddelar OECD att man åter uppdaterar sina riktlinjer genom att risker kopplade till företags påverkan på bland annat klimat, biologisk mångfald och föroreningar också ska ingå.

Fakta

OECD:s nya riktlinjer i korthet

  • Rekommendationer för företag att anpassa sig till internationellt överenskomna mål om klimatförändringar och biologisk mångfald
  • Inkludering av due diligence på utveckling, finansiering, försäljning, licensiering, handel och användning av teknik, inklusive insamling och användning av data
  • Rekommendationer på hur företag förväntas genomföra due diligence om effekter och affärsrelationer relaterade till användningen av deras produkter och tjänster
  • Bättre skydd för personer och grupper i riskzonen, inklusive de som väcker farhågor angående verksamhetens uppförande
  • Uppdaterade rekommendationer om utlämnande av information om ansvarsfullt företagande
  • Utökade rekommendationer om due diligence till alla former av korruption
  • Rekommendationer till företag för att säkerställa lobbyverksamheten är förenlig med riktlinjerna
  • Förstärkta rutiner för att säkerställa synlighet, effektivitet och funktionell likvärdighet hos nationella kontaktpunkter för ansvarsfullt företagande

Källa: OECD

Researchorganisationen Swedwatch, som är en av de organisationer som drivit på de uppdaterade riktlinjerna, välkomnar dagens besked.

– Det är glädjande att riktlinjerna nu omfattar miljö och klimat och att det har förtydligats att de gäller i hela värdekedjan, det var något som saknades tidigare, säger Malena Wåhlin, ansvarig för Swedwatchs arbete med människorättsförsvarare och medlem i OECD Watchs styrelse i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.