Nytt verktyg ska mäta hållbarhet i lantbruket: ”Jättestort intresse”

Hållbarhet i praktiken Sedan lanseringen 2022 har verktyget använts flitigt för att mäta klimateffekterna inom lantbruket. Nu ska det breddas till att omfatta fler hållbarhetsaspekter.
– Det är ett jättestort intresse för verktyget, säger Emilia Liljeström, vd på Agronod som utvecklat verktyget.

Nytt verktyg ska mäta hållbarhet i lantbruket: ”Jättestort intresse”
Emilia Liljeström, vd Agronod. Foto: Adobe Stock/Pressbild.

Verktyget går under namnet Agrosfär och hjälper enkelt förklarat lantbrukare att beräkna, rapportera och dela med sig av sitt klimatavtryck på sina gårdar. Emilia Liljeström, vd på Agronod som är lantbrukets dataplattform och som har utvecklat verktyget, säger att verktyget har kommit till stor användning sedan det lanserades i juni 2022.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Intresset är jättestort och det har använts av hundratals lantbrukare från norr till söder. Men även livsmedelsföretag och banker har visat ett stort intresse för verktyget, säger hon till Miljö & Utveckling.

Bankerna och livsmedelsföretagens intresse för verktyget handlar om ökade krav på hållbarhetsrapportering. Samtidigt ansluter sig allt fler till Science Based Targets initiative, SBTi, som är ett initiativ som hjälper företag att sätta vetenskapsbaserade klimatmål. Detta innebär högre krav på klimatdata från primärproduktionen, och därmed en ökad efterfrågan.

Nu tar verktyget ett ytterligare steg framåt för att stötta lantbrukets hållbarhetsomställning. Ett nytt projekt som nu inleds ska undersöka hur verktyget kan breddas till att inte bara mäta klimatet, utan även andra aspekter inom hållbarhetsområdet.

– Klimatet är en viktig del, men det finns så mycket mer att göra. Vi vill bredda oss från att bara prata om koldioxidekvivalenter, till att även ta med andra hållbarhetsaspekter som biologisk mångfald, kolinlagring, vattenanvändning och annat som också har en stor effekt och påverkan, säger Emilia Liljeström.

Projektet leds av Agronod i samverkan med en rad aktörer inom livsmedelsbranschen och banksektorn. En samarbetspartner är Landshypotek Bank som ser projektet som en viktig del för att stärka såväl sitt eget som lantbrukarnas hållbarhetsarbete.

–  Med det här verktyget blir det enklare att möta de ökade kraven på hållbarhetsrapportering och på sikt förhoppningsvis också att ta fram affärsmodeller som sätter värde på och kompenserar lantbrukare för de mervärden som skapas på gårdsnivå. Verktyget gör det också enklare för lantbrukare att visa upp allt bra som de gör utifrån ett hållbarhetsperspektiv ute på gårdarna, vilket idag tenderar att komma i skymundan, säger Martin Kihlberg, hållbarhetschef på Landshypotek Bank i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.