Företaget har kartlagt hur hållbarhetsarbetet påverkar det finansiella resultatet och tagit fram ett nyckeltal som kallas EP&L, Environmental Profit and Loss, skriver Environmental Leader. Det visar på ett konkret sätt hur stor skillnaden är mellan konventionell och mer hållbar produktion i avfallshantering mätt. För att ta hand om avfallet som 100 000 par vanliga Pumaskor i mocka orsakar under sin livscykel krävs 31 långtradare med en lastkapacitet på 13 ton. I jämförelse krävs endast 12 sådana långtradare för att forsla bort avfallet som 100 000 biologiskt nedbrytbara skor orsakar.
Pumas ordförande Jochen Zeits säger till the Guardian att många kunder bryr sig om miljön, men att de kan bli förvirrade av olika typer av märkningar. Med en standardiserad mätning kommer företag att kunna märka upp varje produkts miljöpåverkan.
Han uppger också att Puma kommer att tillkännage ett samarbete nästa år mellan ett dussintal företag inom olika sektorer för införande av EP&L.
Pumas mätning av miljömässig vinst och förlust för 2010 visade att 57 procent av företagets miljöpåverkan var sammankopplad med produktionen av råmaterial som läder, bomull och gummi. Det fick företaget att öka produktionen av antalet produkter tillverkade av mer hållbara material som biologiskt nedbrytbara polymerer, återvunnen polyester och ekologisk bomull.