Konvertering som gör att bensinbilar kan drivas med alternativa bränslen får varken äventyra avgasreningen eller säkerheten. Det anser Vägverket i sitt förslag till förutsättningar för efterkonvertering av bensinbilar till drift med alternativa bränslen som kom i slutet av september.
– Det är oerhört viktigt att vi inte försämrar avgasemissionerna och åsidosätter säkerheten, säger Pär Gustafsson på Vägverkets miljösektion.
De bränslen som är aktuella för efterkonverterade bilar är i första hand etanolblandningen E85 och gas. RME finns också med i diskussionen, men Vägverket menar att det är tveksamt om det kan komma i fråga för konvertering eftersom att det inte finns så stor tillgång till bränsle i Sverige.
Olika förutsättningar
Förutsättningarna för en konvertering ser olika ut för etanol respektive gas. Konverteringssatsen för gasbilar måste enligt Vägverket följa regelverket ECE R115, som ställts upp av FNs ekonomiska kommission för Europa, för att bli godkänd. Det innebär bland annat att fordonets motoreffekt inte får höjas eller sänkas med mer än fem procent. Dessa regler måste även införas i svensk lagstiftning. För E85 bör egna nationella säkerhetskrav införas eftersom det inte finns något referensbränsle för provning med etanol inom EUs regelverk. Vägverket kommer därför att i samarbete med Räddningsverket att fortsätta utreda säkerhetsfrågor i samband med etanol och även arbeta för att frågan tas upp på EU-nivå.
Garantier för avgasrening
En annan viktig fråga är hur det blir med biltillverkarnas garantier. Enligt lag måste tillverkaren ge bilägaren en garanti för avgasreningen i fem år efter köpet, alternativt fram tills att bilen gått 10 000 mil.
– Det är rimligt att den som säljer konverteringssatsen också tar över garantin, menar Pär Gustafsson.
Godkänd som miljöbil?
Det är svårt att säga hur många som verkligen skulle utnyttja konverteringsmöjligheten om förslaget går igenom. Kostnaden är en faktor. För etanoldrift beräknas den bli från 15 000 kronor, för gasdrift blir det dyrare eftersom det kräver att man installerar en trycktank. Pär Gustafsson menar att intresset också beror på vilka ekonomiska förmåner som kan kopplas till bilarna. Frågan om de förändrade bilarna kan klassas som miljöbilar är avgörande. Hur det blir med den saken är oklart i dag. Från branschorganisationen Bil Swedens sida finns också en oro för att de tekniska lösningarna inte kommer att hålla måttet.
Ökad etanolinblandning
Förutom konvertering ser Vägverket låginblandning av etanol i bensinen som en viktig strategi på bränsleområdet. Inom EU arbetar Sverige för att öka andelen etanol i bensin från dagens fem procent till tio procent. Pär Gustafsson ser vätgas som det idealiska bränslet i framtiden, men menar att det återstår många problem att lösa.
– Man får inte glömma att vätgasen också kräver energi och dessutom en helt ny infrastruktur. Biogas och etanol är bra alternativ tills vidare.
Fakta, konvertering till alternativa bränslen:
Vägverket har på uppdrag av regeringen utrett möjligheterna till efterkonvertering av personbilar till etanol- och gasdrift. Utredningen visar att det krävs ett regelverk för konverteringen och ett nationellt system för godkännande av konverteringssatser. En konverterad bil måste klara samma avgaskrav som den ursprungliga bilen. Den måste också klara samma säkerhetskrav. Garantin för avgasreningen bör övergå från biltillverkaren till tillverkaren av konverteringssatsen. Vägverkets förslag har lämnats till regeringen som kommer att utreda frågan ytterligare.