Ny teknik förändrar attityden till el – men var är stödet?

En energidisplay är givande för både privatekonomin och samhället. Dessutom skapas potential att förändra våra attityder till energi i stort. Därför bör tekniken stöttas av staten och elbranschen. Det menar Joakim Ottander, vd för Exibea.

En lägre elräkning är något som både hushåll, samhälle och miljö kan tjäna på. Men varför är det så svårt för oss att dra ner på konsumtionen? Generella energispartips som att stänga av standby-läget eller byta ut kylskåpet verkar inte vara tillräckligt. Det tycks inte skapa tillräckligt med engagemang och förståelse.

Lagstiftning är ett annat sätt. Sedan den 1 oktober kan varje svenskt hushåll välja att betala för sin el per timme utifrån ett marknadsbaserat timpris. Än så länge är det bara några hundra elkunder i Sverige som valt den nya typen timtaxa, enligt Dagens Nyheter 5/11. Det verkar som att lagen inte tagit tillräcklig hänsyn till villaägarnas behov, och får därför sval respons. Men mycket pekar på att det kommer se annorlunda ut om några år.

Framtidens elkonsument förväntas nämligen vara mer aktiv. Med timpriset kan man anpassa konsumtionen bättre, och göra stor skillnad på elkostnaderna. Det är ett bra incitament för att ändra våra beteenden så att det gagnar både hushållet och miljön.

Men för att verkligen dra nytta av timpriset måste hushållets energiförbrukning göras mer synlig. En energidisplay kan jämföras med en hastighetsmätare för huset, som hela tiden visar energiförbrukningen. Den visar också statistik för hur konsumtionen ser ut över tid. I Storbritannien får alla konsumenter en energidisplay helt gratis från sitt elbolag – och så har det varit i fyra år nu.

Det här kan Sverige ta lärdom av, och det finns redan ett stort intresse. Varannan svensk kan tänka sig att använda en energidisplay, enligt en SIFO-undersökning beställd av Eon. Den viljan ska vi dra nytta av för att förbättra energikonsumtionen i Sverige. En energidisplay kan minska elförbrukningen med så mycket som en fjärdedel, det visar bland annat en SESAC-studie från Växjö 2007.

Kanske ännu viktigare är att en energidisplay synliggör elförbrukningen vilket öppnar upp för attitydförändringar. En bra energidisplay gör oss mer medvetna om hushållets el, vilket rimligtvis gör att vi ser annorlunda på energi även utanför hemmet. Då leder energidisplayer till breda förändringar. Bra teknik kan göra verklig skillnad!

Jag menar att staten och elbolagen ska stötta den här utvecklingen. Staten borde till exempel subventionera investeringar i hemmet som bidrar till beteende- och attitydförändringar inom energiområdet. Elbolagen skall erbjuda smarta energidisplayer till sina kunder. Då blir det lättare för konsumenten att fatta ett beslut som stöttar både plånboken och samhället. Det tror jag är en bra väg framåt.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste