Wargön Innovation är Nordens enda test- och utvecklingsanläggning för sortering av textil för återbruk, redesign och återvinning. I anläggningen har nu den nya fiberscannern installerats som ett viktigt steg för att öka återvinningsmöjligheterna för textila material.
Ny teknik banar väg för cirkulär textilbransch
Cirkulär ekonomi
Flera initiativ är på gång för att ställa om textilbranschen till cirkulära flöden. I Vänersborg har Wargön Innovation utvecklat ny teknik för automatisk storskalig textilsortering.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Det kommer att bli oerhört viktigt med en storskalig effektiv sortering som den testas på Wargön, både för återbruk och på fibernivå. Det blir ännu mer aktuellt inför införandet av det nya textila producentansvaret 2024, kommenterar Cecilia Tall, generalsekreterare vid Teko, Sveriges Textil- och Modeföretag, tillika en av ledamöterna i regeringens samverkansprogram för näringslivets klimatomställning som också varit med i expertgruppen för producentansvarsutredningen.
Elektromagnetisk strålning
Den nyutvecklade fiberscannern – Fibersort – använder elektromagnetisk strålning, så kallad NIR-teknologi, för att automatiskt sortera textiler utifrån färg, mönster och materialinnehåll, exempelvis andelen bomull, akryl och polyester, alltså mer än det mänskliga ögat kan upptäcka.
– Fibersorten ökar möjligheterna att utveckla textilflöden för återbruk, redesign och materialåtervinning, något som krävs om allt material ska kunna tas om hand i framtiden, säger Susanne Eriksson, projektledare på Wargön Innovation i en kommentar.
Stöttande innovationsmiljö
Wargön Innovation är en innovationsmiljö som stöttar entreprenörer, företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material och innovationer. Sedan starten 2012 har man samarbetat med över 100 organisationer, små och medelstora företag regionalt, nationellt och internationellt med fokus på hållbarhetsfrågor.
Samarbete med akademin är också en viktig del i innovationsmiljön.
– En automatiserad lösning för sortering av textilier är både intressant och viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv. Här kan forskare, lärare och studenter utforska nya frågor tillsammans med näringslivet och Wargön Innovation, kommenterar Linn Gustavsson, lektor vid Högskolan Väst.
Fibersort har utvecklats inom projektet WargoTex Development och har finansierats av Re:source samt av Teko och Högskolan Väst.